Motion till riksdagen
2021/22:6
av Ingemar Kihlström (KD)

Registrering av testamenten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett register för testamenten i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett testamente är en persons yttersta vilja och denna sista vilja bör i alla avseenden respekteras och värnas. Det är dock inte ovanligt att testamenten försvinner eller att tvister om testamentens giltighet uppstår när en person avlidit. Många medborgare undrar om det finns någon myndighet som tillvaratar den avlidnes rätt som man har uttryckt i sitt testamente och ansvarar för att det följs. Att inte följa vad en avliden människa har uttryckt som sin yttersta vilja under sin livstid, ofta efter mycken tankemöda och vånda samt också kan ha betalt mycket pengar för att få hjälp med att skriva testamente är synnerligen allvarligt.

Utifrån det faktum att många banker avvecklar möjligheten till bankfack kvarstår i nuläget endast en förvaring hos en advokat eller ett bouppteckningsföretag för arkiver­ing av ett testamente. Men även om testamentet förvaras i ett arkiv lämnar det inga garantier för att testamentet kommer fram vid personens död, eftersom få om ens någon förutom den som upprättat samt bevittnat testamentet vet om att det existerar.

Vad gäller bouppteckningar och äktenskapsregister är de idag registrerade hos en myndighet medan motsvarande möjlighet saknas för testamenten.

Skatteverket utarbetade 2008 ett förslag till ett testamentesregister, dit testamenten skulle kunna skickas för att sedan skannas in och sparas elektroniskt. Absolut sekretess skulle råda och originalet återsändas. Hanteringen skulle enligt utredningen finansieras med en avgift som erläggs myndigheten vid registrering av testamentet.

Skatteverket bör vara den myndighet som är bäst skickad att inneha ett testamentes­register då myndigheten redan har ansvaret för registrering av dödsfall, utfärdande av dödsfallsintyg och folkbokföring. Vid registrering av dödsfall kan myndigheten uppmärksamma anhöriga förekomsten av testamente.

Att Sverige saknar ett testamentesregister ökar risken för att testamenten inte kommer fram inom rimlig tid efter ett dödsfall. Då registrering saknas ökar också risken för att testamenten förfalskas, förstörs eller helt enkelt kommer bort.

Ett testamenstregister är en fråga av det slag som definitivt bör skötas av en myndighet.

I vårt grannland Danmark finns idag ett testamentesregister varifrån man kan inhämta ytterligare information inför ett svenskt genomförande.

Riksdagen riktade våren 2019 ett tillkännagivande till regeringen om att gå vidare med arbetet för att se över möjligheten att registrera testamenten i ett register som tillhandahålls i offentlig regi. Detta tillkännagivande upprepades våren 2021.

Regeringen bör därför uppdras att skyndsamt inrätta ett testamentesregister och också utreda om Skatteverket är den myndighet som är bäst lämpad att sköta detta uppdrag.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)