Motion till riksdagen
2021/22:599
av Jan Ericson (M)

Översyn av närståenderegler för småföretagare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av närståenderegler för småföretagare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regler om ”närståendekrets” till företagare finns i flera olika lagar och regelverk. Syftet var ursprungligen att motverka att en småföretagare använder sina närstående för att ta ut lön och ersättningar till lägre beskattning.

Reglerna har med tiden kommit att bli alltmer otidsenliga och snarare kommit att uppfattas som kollektiv bestraffning av den som är nära släkt med en företagare.

Exempelvis kan inte en företagare anställa sina egna barn under 16 år som sommar­jobbar i företaget, utan deras lön läggs då på företagaren i stället, med högre beskattning som följd. Släktingar eller anhöriga som arbetar i företaget kan inte heller alltid få del av lönegarantin vid en konkurs, även om det kan styrkas att man varit anställd och lyft lön under lång tid dessförinnan.

Exemplen är många, och hela regelverket borde ses över och moderniseras för att underlätta för småföretag att växa och kunna anställa även familjemedlemmar på samma villkor som andra anställda.

 

 

Jan Ericson (M)