Motion till riksdagen
2021/22:593
av Magdalena Schröder (M)

Ökat skydd mot hedersbrottslighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över om ytterligare omständigheter bör utgöra skäl för utreseförbud och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

1 juli 2020 trädde lagändringar i kraft som innebar ett ökat skydd mot hedersbrottslig­het. Bland annat infördes möjligheten att utfärda ett utreseförbud som syftar till att skydda personer under 18 år från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympas. Lagändringarna var välkomna, och utreseförbudet kan bli ett viktigt verk­tyg för att skydda barn och unga från att föras utomlands för att ingå barnäktenskap eller könsstympas, men mer behöver göras för att skydda barn från hedersbrottslighet.

Utreseförbudet kan bli ett viktigt verktyg för att skydda barn från hedersbrottslighet och bör därför kunna användas i fler fall än vad lagen ger möjlighet till idag. Det kan exempelvis handla om barn som riskerar att föras utomlands för ”uppfostringsresor”, barn som förs utomlands för att tvingas delta i omvändelseförsök vad gäller sexuell läggning eller könsidentitet eller barn som riskerar att föras till krigsområde eller annan skadlig miljö.

För att utreseförbud ska kunna utgöra ett viktigt verktyg för att skydda barn och unga från hedersbrottslighet bör fler omständigheter än vad lagen idag medger kunna utgöra skäl för utreseförbud.

 

 

Magdalena Schröder (M)