Motion till riksdagen
2021/22:552
av Edward Riedl och Josefin Malmqvist (båda M)

Försvåra möjligheten för män som dömts för misshandel och våldtäkt att använda förtalslagstiftningen mot sina tidigare offer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försvåra möjligheten för män som dömts för misshandel och våldtäkt att använda förtalslagstiftningen mot sina tidigare offer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag används förtalslagstiftningen av dömda förövare för att tysta och få ut skadestånd från kvinnor som misshandlats och våldtagits. Kvinnor som berättar om hur de miss­handlats eller våldtagits på exempelvis sociala medier får höga bötesstraff. Lagen tar idag inte hänsyn till om det som sägs är sant eller inte utan bara om mannen lider skada av det kvinnan berättar. Kvinnan som berättar om hur hon misshandlats riskerar idag högre skadestånd till mannen än vad mannen fått betala i skadestånd för att ha miss­handlat kvinnan. Förtalslagstiftningen är i grunden bra, och få vill ha folkdomstolar på sociala medier. Men dagens ordning är inte rimlig och behöver utredas mer. Det finns exempel på andra länder där större hänsyn i förtalsmål tas till om det som sägs är sant eller inte. Män som dömts för misshandel eller våldtäkt ska inte kunna använda förtals­lagstiftningen mot sina offer på det sätt som går idag. Det blir ytterligare en kränkning av brottsoffren. Lagstiftningen ska självklart göras könsneutral.

 

 

Edward Riedl (M)

Josefin Malmqvist (M)