Motion till riksdagen
2021/22:549
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Ökad möjlighet till blodgivning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av regelverket för blodgivare i syfte att hitta ett modernt sätt att hantera blod oavsett sexuell läggning och därmed utöka antalet invånare som har möjlighet att lämna blod och säkra tillgången av blod och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige avvisas idag homosexuella män från att lämna blod vid landets blodcentraler trots att det är brist på blodgivare. En förlegad syn på säker blodgivning och brister i kunskap ligger till grund för nu gällande regler. Dagens regelverk diskriminerar homosexuella män från att lämna blod då en heterosexuell man oavsett risktagande i sina sexuella relationer kan lämna blod till skillnad från den homosexuella mannen.

Allt blod är viktigt för att råda brist på blodbristen och för att trygga Sveriges blodbank inför framtida utmaningar. Att utifrån fakta, nya rön och nya möjligheter till tester på inhämtat blod lägga grunden för en ny översyn av regelverket föreslås i syfte att hitta ett kvalificerat och säkert sätt att hantera blod för att möjliggöra för alla människor, oavsett sexuell läggning, att lämna blod.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)