Motion till riksdagen
2021/22:526
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Obligatoriskt PCR-prov vid utvisning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det obligatoriskt att genomföra PCR-test i situationer som kräver ett godkänt resultat och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När välviljan slår knut på sig själv skadas trovärdigheten för vårt land. Idag väntar mängder av människor på att resa tillbaka till sina hemländer efter avslag att få vistas i Sverige. Ett snabbt beslut och en i närtid stående avresa torde vara det bästa för indivi­den och det mest effektiva för det svenska samhället. Idag samlas istället människor som inte har rätt att vistas här men som inte heller reser tillbaka i förvar. En kostsam verklighet både för individen och för samhället. Det som i många fall saknas är ett genomfört PCR-test, vilket det i dag krävs att varje enskild individ tackar ja till. Utan ett genomfört test får Sverige inte skicka vidare personen ifråga, torts att den heller inte har rätt att stanna kvar efter avslaget på sin ansökan. Här visar vårt system en stor lucka mellan vällovligt eget ansvar och möjligheten att utnyttja systemet till att hindra Sverige att genomföra fattade utvisningsbeslut då man helt sonika vägrar genomföra testet. Att kunna hindra verkställandet av fattade beslut genom att vägra låta sig testas och där­igenom styra utfallet är inget annat än provokation och borde förhindras.

Genom en översyn av nu gällande regelverk som styr testningen bör Sverige kräva av varje invånare som kommer hit att densamme vid ett eventuellt avslag ger sitt med­givande till testning alternativt att vi i svensk lag kräver PCR-test om en situation upp­står där giltigt testresultat krävs.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)