Motion till riksdagen
2021/22:525
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Lättnad av sekretess i syfte att verkställa utvisningsbeslut


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av att möjliggöra lättnader i sekretess i fråga om journaler i syfte att kunna verkställa utvisningsbeslut och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När välviljan slår knut på sig själv skadas trovärdigheten för vårt land. Idag väntar mängder av människor på att resa tillbaka till sina hemländer efter avslag att få vistas i Sverige. Ett snabbt beslut och en i närtid stående avresa torde vara det bästa för individen och det mest effektiva för det svenska samhället.

Idag samlas istället människor som inte har rätt att vistas här men inte heller reser tillbaka i förvar. En kostsam verklighet både för individen och för samhället. Det som saknas är ett resultat från ett genomfört PCR-test, vilket det i dag krävs att varje enskild individ tackar ja till. Utan ett genomfört test får Sverige inte skicka vidare personen ifråga, trots att den heller inte har rätt att stanna kvar efter avslaget på sin ansökan. Och även i de situationer där individen är fullt vaccinerad alternativt har haft infektionen och detta finns dokumenterat i individens journal har personen ifråga rätten att neka myndigheter att ta del av resultat i journalen och kan därmed med flit hindra genom­förandet av beslutet. Här visar vårt system en stor lucka mellan vällovligt eget ansvar och möjligheten att utnyttja systemet till att hindra Sverige att genomföra fattade utvisningsbeslut. Genom en översyn av nu gällande regelverk som styr sekretessen av journaler bör det göras möjligt att ta del av information i journalen i syfte att kunna säkerställa att fattade myndighetsbeslut, såsom utvisning, kan genomföras på ett säkert sätt.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)