Motion till riksdagen
2021/22:509
av Ann-Sofie Lifvenhage m.fl. (M, C, KD)

Upprustning för säkrad trafiksäkerhet på riksväg 55


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt genomföra upprustningen av riksväg 55 med fokus på ökad trafiksäkerhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksväg 55 går mellan Uppsala och Norrköping och passerar bland annat de Sörmländ­ska kommunerna Strängnäs, Flen och Katrineholm. Vägen är cirka 210 kilometer lång och har stor regional betydelse som viktig transportlänk mellan norra och södra Sverige över Mälaren. Vägen är också viktig för transporter från Mälardalen till norra Stock­holmsområdet.

Riksvägen har en synnerligen ojämn standard, inte minst avseende trafiksäkerhet. Vissa sträckor har två-plus-ett-väg och korta sträckor motorväg. Andra sträckor har landsvägsstandard med backkrön, kurvor och skymd sikt. Trafikverkets åtgärdsvals­studie Väg 55 Katrineholm–Uppsala, som blev klar hösten 2017, visade på trafiksäker­hetsbrister och framkomlighetsproblem samt tillgänglighetsproblem för kollektivtrafik och oskyddade trafikanter på hela stråket. Sträckan mellan Strängnäs och Enköping är en olycksdrabbad landsväg med många tragiska olyckor. Flera med dödlig utgång. Riks­väg 55 är smal och krokig med en hög andel tung trafik. Dessutom ger broöppningar vid Hjulstabron en ökad sårbarhet.

Lastbilsolyckan natten till midsommarafton 2016 som orsakade så omfattande skador på Södertäljebron att den behövdes stängas av för trafik under en lång period, belyser därtill vikten av att säkerställa en alternativ väg förbi Stockholm. Riksväg 55 är en viktig del i den alternativa väglänken förbi Stockholm. Sammantaget skulle inte bara Sörmland utan också Uppsala län och Östergötland gynnas stort av en upprustning av väg 55 som säkerställer hög trafiksäkerhet och standard på hela sträckan mellan Norrköping och Uppsala.

I Sörmland har två-plus-ett-vägen från Dunker till Björndammen blivit försenad bland annat på grund av en häckande fågel. Fågeln finns inte längre kvar, och Trafikverket har sent omsider kunnat fortsätta sitt arbete. Trafikverket har haft vägplanen ute för allmän­hetens granskning under sommaren 2021 och planerar att lämna in planen för fastställelse runt årsskiftet 2021/2022.

För att säkra trafiksäkerheten är det ytterst angeläget att Trafikverket säkerställer att arbetet fortsätter med att skyndsamt genomföra de framtagna åtgärdsplanerna för de åter­stående sträckorna mellan Flen och Yxtatorpet samt sträckan mellan Björndammen och Enköping via Strängnäs för att skapa en sammanhållen och upprustad riksväg 55. Det är också viktigt att de sker noggranna uppföljningar av projektets fortskridning för att säker­ställa att projekteringarna i kostnaderna håller.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Martina Johansson (C)

Pia Steensland (KD)

Magnus Stuart (M)