Motion till riksdagen
2021/22:507
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Stärkt infrastruktur i Mälardalsområdet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka infrastrukturen för transporter inom Mälardalen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholm-Mälardalsregionen är en av Sveriges viktiga motorer. Regionen växer och huserar nu 43 procent av landets befolkning. Nästan 50 % av Sveriges BNP skapas här. Fram till 2050 beräknas befolkningen öka med 1,4 miljoner invånare, samtidigt som antalet arbetstillfällen förväntas öka med drygt 700 000 och godsmängderna beräknas öka med 65 procent till 2040.

Satsningar som görs på infrastrukturen i Stockholm-Mälardalsregionen är bra för hela Sverige. Samtidigt innebär detta utmaningar. Trängsel och bristande underhåll riskerar att bromsa målsättningen att uppnå en hållbar tillväxt, utökad kollektivtrafik, smartare godstransportlösningar samt fler bostäder och arbetsplatser i attraktiva lägen. Åtta av tio tågresor i Sverige börjar eller slutar i Stockholm.

En förbättrad framkomlighet på trafikstråken mot Stockholm-Mälardalsregionen gynnar inte bara invånarna i regionen. En ökad kapacitet i regionen skulle påverka det nationella transportinfrastruktursystemet i mycket positiv riktning. Satsningar på infra­strukturen i Stockholm-Mälardalsregionen är bra för hela Sverige. Framtidens konkur­rens handlar om Europa vs Asien och Amerika, och att prioritera föreslagna infrastruk­tursatsningar i Stockholm-Mälardalsregionen är viktigt för att stärka norra Europa.

En förbättrad framkomlighet i Stockholm-Mälardalsregionen kräver att eftersläp­ande underhåll – som enligt Trafikverket beräknas uppgår till 12 år – kommer till stånd. Till detta kommer ett antal infrastrukturinvesteringar som måste göras för att öka kapa­citeten på sträckningarna. På järnvägssidan handlar det om förbättringar och underhåll av Västra stambanan, vilken förser Sveriges tillväxtmotor Stockholm med gods och persontrafik till och från Göteborg, dubbelspår på Ostkustbanan, satsningar på gods­navet HallsbergÖrebro, en förbättrad kapacitet på Mälarbanan och Svealandsbanan samt en väl fungerande Stockholms central. Till det kommer satsningar på E4:an vid Sveriges internationella flygplats Arlanda samt en ombyggnad av Hjulstabron (riksväg 55), som begränsar en överflyttning till klimatsmarta godstransporter på Mälaren. Ostlänken måste bli klar enligt plan. För att möta framtidens möjligheter men även ut­maningar måste infrastrukturen i Stockholm-Mälardalsregionen tydligt prioriteras och eftersatt underhåll göras klart för att kunna fortsätta att leverera klimatsmart infrastruk­tur för människors vardag och näringslivsutveckling.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)