Motion till riksdagen
2021/22:505
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Regelsystem för stöd till regionala/internationella flygplatser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa ett regelverk för stöd till regionala/internationella flygplatser för ett robust infrastruktursystem att lita på för hela Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Runt om i Sverige har vi regionala flygplatser varav flera har passagerartrafik. Härtill finns Stockholm-Skavsta, Sveriges tredje största flygplats med en blandning av interna­tionella flygningar och uppdrag av regionalt viktig karaktär. Flygplatsen är delägd av Nyköpings kommun tillsammans med ett internationellt bolag.

Flygplatsen har tillstånd för 75 000 flygplansrörelser per år och möjlighet för 6 miljoner passagerare per år. Härtill är infrastrukturnätet planerat och uppbyggt runt flygplatsen med bland annat Ostlänken för att säkra ett snabbt och klimatsmart transport­system till resten av landet. Stockholm-Skavsta har en viktig funktion som södra port till Stockholmsregionen och en betydande tillväxtmotor i det regionala näringslivet i Stockholm-Mälardalen. Flygplatsen ligger i framkant när det gäller aktiva handlingar för att minska flygets klimatpåverkan, är ansluten till ACI:s (Airports Council International) koldioxidprogram för att minska flygets koldioxidutsläpp och har godkänts på första nivån.

Flygplatsen är viktig för såväl passageratrafik som för det regionala näringslivet och fungerar därtill som nod för beredskapstrafik. Kritiskt flyg såsom sjöräddning, brandflyg och ambulansflyg använder sig av de regionala flygplatsernas strategiska placeringar, något som i Skavstas fall innebär en viktig del i Stockholm-Mälardalen och Östergötland.

När krisen kom vände det upp och ner på hela flygnäringen. Arbetstillfällen drogs undan och branschen lider kraftigt av konsekvenserna av ett minskat resande. Något som hotar helhetsbilden av våra regionala/internationella flygplatser. För att säkra dessas fortlevnad genom denna kris men även rusta för eventuella kommande kriser bör ett regelverk tas fram för stöd till regionala/internationella flygplatser. Exempelvis skulle landets tio största flygplatser kunna söka det stöd som nu enbart kommit den stat­liga flygplatsoperatören till del. Med ett förändrat ansökningsförfarande utifrån kriterier som styrs av nyttan med en regional/internationell flygplats för dess lokalisering, utbud, trygghet utifrån regionala uppdrag och flygplatsberedskap säkrar vi fler flygplatser och når därmed betydande mängder svenska medborgare istället för koncentrerat till enbart vissa. Flyget har en viktig funktion även i framtiden och det gäller även flygplatserna och deras möjlighet till fortlevnad och utveckling.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)