Motion till riksdagen
2021/22:501
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Viadukthöjdvarnare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ny svensk standard för viadukthöjdvarnare för att hindra fordon från att köra in i viadukter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi ser upprepade tillfällen runt om i landet där lastbilar med eller utan släp och bussar kör in i viadukter/broar, kilas fast och stoppar upp trafiken på ett olyckligt sätt samtidigt som det kan orsaka personskador, skadar brokonstruktionen, orsakar stora ekonomiska kostnader för att återställa och i närtid hindra ett effektivt trafikflöde. Idag har de flesta viadukter enkla så kallade varningssignaler såsom hängande plaströr i färgglada färger som ska få upp ögonen hos fordonsföraren att bli medveten om vilket fri höjd som gäller. Problemet är att med normal hastighet samt eftersom höjden på fordonet många gånger inte är som högst längst fram på fordonet så hinner fordonet trots plaströren eller motsvarande köra in i och kilas fast under konstruktionen trots intentionen att påkalla förarens uppmärksamhet.

För att förhindra att stora fordon både orsakar risk för personskada, broskada, fordons­skador och hindrar ett effektivt trafikflöde bör vi utreda hur ett konstruerat hinder/stopp en bit före en viadukt ska konstrueras för att hindra föraren av fordon att köra in i via­dukten. Sverige bör utveckla en ny nationell byggnadsstandard för hinder vid viadukter för att förhindra fordon att kila fast sig på grund av missad höjd.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)