Motion till riksdagen
2021/22:494
av Fredrik Lindahl och Markus Wiechel (båda SD)

Östlig förbindelse


Förslag till riksdagsbeslut 

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påbörja en förhandling mellan staten, berörda kommuner och Region Stockholm för en samfinansiering och genomförande av projektet Östlig förbindelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stockholms läns infrastruktur- och transportsystem är i dagsläget hårt belastade. Trafikverkets huvudanalys pekar samtidigt på att trafiken i Stockholmsregionen kommer växa med 40 procent fram till år 2040. För många är bilen en central och oumbärlig del av vardagen då den når fram överallt där det finns vägar. Bilen kommer fortsätta vara ett av de viktigaste färdsätten för familjer och personer både i och utanför storstäderna.

Östlig förbindelse, eller Österleden som den benämndes under 1990-talet, är en vägförbindelse som ska binda samman Södra och Norra länken. Stockholm skulle då, tillsammans med projekt som Förbifart Stockholm, ha en komplett ringled som kan bidra till att avlasta Stockholms vägnät, innerstad samt leda till att Nacka och Värmdö får en vägförbindelse förbi innerstaden. En ny förbindelse skulle underlätta för person- och godstrafik och skapa möjligheter till nya kollektivtrafiklösningar för östra Stockholm.

Trafikverket har tidigare haft ett uppdrag att utreda möjligheten att genomföra bygget av Östlig förbindelse. Men i den nationella transportplanen, beslutad av regeringen, finns inte finansiering för byggandet av Östlig förbindelse med och planeringen har avvecklats. Detta trots att den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 2050, uttrycker regionens samlade vilja och där återfinns en projektering av Östlig förbindelse.

Vi anser därmed att kunna komma tillbukt med Stockholms läns problem med återkommande köer, trängsel och en generellt eftersatt infrastruktur att staten ska påbörja förhandlingen med berörda parter för att därmed starta upp genomförandet av projekt Östlig förbindelse.

 

 

Fredrik Lindahl (SD)

Markus Wiechel (SD)