Motion till riksdagen
2021/22:4770
av Janine Alm Ericson och Lorentz Tovatt (båda MP)

med anledning av prop. 2021/22:258 Extra ändringsbudget för 2022 – Åtgärder i samband med rekapitalisering av SAS AB


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår det som anförs i proposition 2021/22:258 om åtgärder i samband med rekapitalisering av SAS AB.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen så snart som möjligt ska avveckla sitt ägande i SAS AB och tillkännager detta för regeringen.

Regeringens förslag leder inte till ett minskat ägande i SAS AB

Regeringen hävdar att man i och med det som anförs i proposition 2021/22:258 avvecklar sitt ägande i SAS. Det stämmer inte. Att konvertera lån till aktier innebär inte att man avvecklar sitt ägande. I antal kronor räknat innebär detta att staten ökar sitt ägande i SAS AB. Detta gör svenska staten, tillsammans med den danska staten, till bolagets största ägare, med drygt 21 procent av bolagets aktier. Staten har sammantaget gett 8 miljarder i stöd. Det har bevisligen inte hjälpt SAS AB att bli lönsamt. Det förefaller extremt otroligt att ytterligare engagemang från den svenska staten skulle vara lösningen på SAS AB:s strukturella problem.

Därför föreslår vi att regeringens proposition 2021/22:258 om åtgärder i samband med rekapitalisering av SAS AB avslås samt att riksdagen beslutar att regeringen, så snart som möjligt, ska avveckla sitt ägande i SAS AB.

Staten ska bara äga ekonomiskt och ekologiskt hållbara bolag

Utsläppen från flyget måste minska snabbt. Det är anledningen till att SMPregeringen villkorade de statliga stöd som utbetalats till SAS AB 2020 med att bolaget skulle anpassa sina miljömål så att de låg i linje med Parisavtalet. Inget tyder på att bolaget tagit nödvändiga steg framåt för att leva upp till dessa miljökrav. En rimlig slutsats att dra av detta är följande: miljöarbetet är inte prioriterat för SAS AB. Det är därför svårt att se hur SAS AB ska bli ett miljömässigt hållbart bolag något som borde vara självklart för ett statligt ägt bolag i ett land med ambitioner om att vara en global ledare inom arbetet med ekologisk hållbarhet.

Därutöver har SAS AB inte gått med vinst på många år. Enligt statens ägarpolicy ska statliga bolag gå med vinst. Anledningen till detta är att de ska kunna bära sin egna kostnader och att statens ägande i bolag inte ska belasta svenska skattebetalare.

 

 

Janine Alm Ericson (MP)

Lorentz Tovatt (MP)