Motion till riksdagen
2021/22:4624
av Fredrik Christensson och Niels Paarup-Petersen (båda C)

med anledning av prop. 2021/22:160 Skolans arbete med trygghet och studiero


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår propositionen i den del där elevers användning av mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning i undervisningen begränsas enligt framskrivna kriterier.

Motivering

Eleverna måste kunna lita på att de är trygga i skolan. Även om de flesta eleverna känner sig trygga är det alltför många elever som går till skolan med en klump i magen, vissa av rädsla för häcklande kommentarer i korridoren och andra av trötthet över avbrutna och stökiga lektioner. För att elever ska lyckas i skolan behövs en trygg studiemiljö. Det förutsätter skickliga och engagerade lärare och rektorer.

Skolinspektionens granskning av trygghet och studiero i skolan visar att den upplevda tryggheten i skolan har minskat de senaste tio åren. I dag uppger mer än hälften av eleverna att andra elever stör ordningen i klassrummet och var tredje lärare i grundskolan uppger att de lägger en stor del av undervisningstiden på att upprätthålla ordningen. Såväl lärare som elever får även utstå kränkningar och hot. Alla former av kränkningar, hot och våld mot både skolpersonal och elever är helt oacceptabla.

Skolan måste kunna garantera en bra och trygg studiemiljö. Centerpartiet välkomnar därför i stort regeringens förslag för att stärka skolans arbete med trygghet och studiero och rektorers och lärares möjligheter att agera mot elever som stör ordningen. Att mandatet för rektor, lärare eller handledare stärks att omhänderta mobiltelefonen i syfte att förebygga störningar i undervisningen eller kränkningar är viktigt. Däremot anser vi, precis som bl.a. Barnombudsmannen, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd, att frågan om användning av mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning i undervisningen ytterst är en fråga för lärare och rektorer att sätta ramarna för och besluta om, utifrån vad de anser är lämpligt. Centerpartiet har förtroende för att lärare och rektorer kan hantera användningen av mobiltelefoner i klassrummet och avslår därför den delen av propositionen. Att skapa en trygg studiemiljö görs bäst genom tillitsfulla relationer och dialog mellan lärare och elever, inte genom nationell lagstiftning om förbud. Mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning kan också fungera som hjälpmedel för elever med funktionsnedsättning, som Myndigheten för delaktighet och Funktionsrätt Sverige har poängterat och det vore olyckligt om en snävare lagstiftning förhindrar den möjligheten.

Det finns andra närliggande frågor som inte tas upp i propositionen som det finns anledning att återkomma till. En sådan fråga är trygghet för barn och unga på nätet. Allt fler barn och unga utsätts för olika typer av trakasserier på internet. Här är det viktigt att skolan såväl som andra samhällsfunktioner verkar för att barn och unga i Sverige ska ha en trygg internetmiljö. En annan fråga är att säkerställa arbetsmiljön för rektorer och lärare som är en yrkesgrupp som är särskilt utsatt för hot och våld. Vi vill att domstolen ska se särskilt allvarligt på fall där den tilltalade med våld eller hot har angripit någon i eller med anledning av dennes yrkesutövning, såsom lärare eller rektorer. Centerpartiet vill med detta uppmana regeringen att återkomma med förslag på åtgärder för hur trygghet och studiero för elever och arbetsmiljö för rektorer och lärare ytterligare kan stärkas.

 

 

Fredrik Christensson (C)

Niels Paarup-Petersen (C)