Motion till riksdagen
2021/22:4619
av Andreas Carlson m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2021/22:194 Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skydd även ska gälla för vägar, stigar och annan mark och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Som både Polismyndigheten och LRF påpekar i sina remissvar går regeringens före­slagna förändringar inte tillräckligt långt för att skydda framför allt lantbrukare. Inte minst kan aktioner som sker vägar som går över eller fram till lantbruksfastigheter komma att vara straffbefriade.

Kristdemokraterna inser svårigheten i att reglera en persons uppehållande på allmän plats eller plats där sedvanerätt säger att allmänheten kan uppehålla sig och har respekt för det. Icke desto mindre behöver saken ses i sitt sammanhang. På många platser spelar det ingen egentlig roll om en person står på annans mark eller allmän plats för att kunna utöva påtryckningar, hot, trakasserier eller dylikt mot en privatperson, företagare eller deras anhöriga. Många lantbruk ligger så pass ensligt att den allmänna vägen som leder fram till dem endast går just dit och endast kan observeras från en byggnad. Att då flytta ”demonstrationer” från gårdsplan till allmän väg innebär inte att tryggheten för den enskilde ökar betänkligt. Som regeringen själv skriver består trakasserierna ibland bara av att djurrättsaktivister står och stirrar på ett hotfullt sätt. Även sådana aktioner torde vara skrämmande om de sker på allmän plats vid upprepade tillfällen. Det behövs en förändring där även den typen av aktioner kriminaliseras.

 

 

Andreas Carlson (KD)

Ingemar Kihlström (KD)

Gudrun Brunegård (KD)

Mikael Oscarsson (KD)

Tuve Skånberg (KD)

Sofia Damm (KD)