Motion till riksdagen
2021/22:4576
av Ola Johansson (C)

med anledning av prop. 2021/22:174 Ett moderniserat konsumentskydd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förtydligande och konsekvensanalys av 7 a § prisinformationslagen (2004:347) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Centerpartiet delar i stor utsträckning grundtanken i regeringens proposition. Det finns emellertid ett antal punkter värda att ifrågasätta. Att försvåra för oseriösa aktörer som vilseleder konsumenter i sina priskampanjer är en ambition även vi delar. Så som reglerna är utformade i förslaget är det dock mycket otydligt för dagligvaruhandeln i vilka lägen lagen ska tillämpas. Det är också mycket otydligt hur det undantag som föreslås för livsmedelsprodukter ska tolkas.

För vårt parti är resurshushållning och självförsörjande viktigt, särskilt i tider av oro och krigshot mot vårt land. Så som förslaget nu är utformat blir det mycket svårare att ge attraktiva priserbjudanden till konsument samtidigt som det också blir svårare att undvika matsvinn, frågor som har mycket hög prioritet för Centerpartiet.

Genom att förtydliga att prisinformation gäller försäljningsställe underlättas det för konsumenterna att bedöma värdet av en prissänkning, satt i relation till den plats där varan eller livsmedlet lagrats och erbjuds till försäljning.

 

 

Ola Johansson (C)