Motion till riksdagen
2021/22:456
av Linda Westerlund Snecker m.fl. (V)

Böter vid trafikbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör tillsätta en utredning för att se över möjligheten att relatera böter för de trafikbrott som innebär allvarlig fara för liv och hälsa, bl.a. fortkörning, till inkomst och ge dagsböter i stället för penningböter och tillkännager detta för regeringen.

Inkomstrelaterade böter för vissa trafikbrott

Böter är det mildaste straffet och betalas i pengar. Det finns tre former av böter: dagsböter, penningböter och normerade böter. Dagsböter bestäms till ett visst antal beroende på hur allvarligt brottet är och storleken av varje dagsbot beror på hur den bötfällda personens ekonomi ser ut. Penningböter är bestämda till ett visst engångs­belopp. Flera typer av trafikbrott, t.ex. fortkörning, medför penningböter.

I Sverige är det högsta bötesbeloppet för att ha överträtt hastighetsbegränsning 4 000 kronor för alla, oavsett inkomst. Bötesbeloppen framgår av Riksåklagarens ordningsbotskatalog. Vid allvarligare hastighetsöverträdelser i trafikfarliga miljöer kan gärningen vara att bedöma som vårdslöshet i trafik. För detta brott är dock påföljden dagsböter som beror på individens inkomst. Penningböterna är betydligt mer kännbara för personer utan inkomst eller med låg inkomst. 4 000 kronor är mycket för den som är arbetslös eller sjukskriven eller har låg inkomst, men inte för en höginkomsttagare.

Enligt Trafikverket är hastigheten den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Därför är det ytterst viktigt att åtgärder vidtas för att människor inte ska köra fortare än vad som är tillåtet. I flera andra länder, t.ex. i Finland, är även fortkörningsböter baserade på inkomst. För att minska risken för att människor kör för fort bör ett bötesbelopp vara kännbart för alla, även för dem med högre inkomster. Vänsterpartiet har därför tidigare lagt fram förslag om att fortkörnings­böter i likhet med dagsböter, ska baseras på individens inkomst (mot. 2019/20:126).

Det finns dock fler trafikbrott än fortkörning som kan leda till svåra konsekvenser i form av trafikolyckor, t.ex. att köra mot rött och farliga omkörningar. Enligt vår mening bör därför de trafikbrott som generellt kan medföra allvarlig fara för liv och hälsa ge dagsböter i stället för penningböter.

Regeringen bör tillsätta en utredning för att se över möjligheten att böter för de trafikbrott som innebär allvarlig fara för liv och hälsa, bl.a. fortkörning, ska relateras till inkomst och ge dagsböter i stället för penningböter. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Linda Westerlund Snecker (V)

Gudrun Nordborg (V)

Mia Sydow Mölleby (V)

Jon Thorbjörnson (V)

Jessica Wetterling (V)