Motion till riksdagen
2021/22:4508
av Martin Kinnunen m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2021/22:148 En ny växtskyddslag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inte överföra bemyndigandet i skogsvårdslagen att meddela föreskrifter om åtgärder mot insektshärjning och yngelhärdar till växtskyddslagen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvidga Skogsstyrelsens bemyndigande om insektshärjningar och yngelhärdar som berör skog och virke till att omfatta även andra växtskadegörare än insekter, vilka kan leda till skador som sprids i landets skogar, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skogsvårdslagen och skötseldirektiven för skyddade skogsområden bör ändras så att begränsning av skadegörare som kan spridas till kringliggande skogar alltid ska kunna begäras av Skogsstyrelsen, i linje med riksdagens tillkännagivande till regeringen i mars 2022, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I propositionen lämnas förslag till en ny växtskyddslag. Lagen kompletterar EU-förordningen om skyddsåtgärder mot växtskadegörare och EU-förordningen om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet i livsmedelskedjan. Växtskyddslagen syftar, i likhet med EU-förordningen om skyddsåtgärder mot växtskadegörare, till att ge ett bättre och effektivare skydd mot växtskadegörare vars introduktion, etablering och spridning skulle kunna få oacceptabla ekonomiska, miljömässiga eller sociala konsek­venser. Lagen föreslås innehålla bestämmelser som bidrar till att säkerställa detta, bl.a. bestämmelser om kontroll, kontrollbefogenheter, ingripande och sanktioner vid över­trädelser av EU-förordningen och lagstiftningen. Utöver bestämmelser som komplette­rar EU-förordningarna föreslår regeringen en nationell reglering för att skydda virkesproduktionen.

I sina remissvar avstyrker Föreningen Sveriges Skogsplantsproducenter, LRF, Skogsindustrierna och Skogsstyrelsen förslaget att flytta bemyndigandet om insekts­härjning i 29 § skogsvårdslagen till den nya växtskyddslagen med motiveringen att unik expertkompetens och samordningsförmåga hos Skogsstyrelsen riskerar att förloras samt att det ur användarperspektiv innebär en försämring.

Sverigedemokraterna instämmer med remissinstanserna om att det är olämpligt att flytta ansvar över skogsskydd från Skogsstyrelsen till andra myndigheter, liksom att flytta bemyndiganden om insektshärjning till annan lag än skogsvårdslagen. Vi anser att Skogsstyrelsen ska vara den myndighet som handlägger frågor som berör skogsskötsel och att skogsvårdslagen ska vara den lag som för skogsägare beskriver ramarna för skogsskötseln och föreskriver nödvändiga åtgärder för skogsskydd. Därför bör inte skogsvårdslagens bemyndigande att meddela föreskrifter om åtgärder mot insekts­härjning och yngelhärdar flyttas till växtskyddslagen.

I stället anser vi att det bemyndigande beträffande insektshärjningar och yngelhärdar som berör skog och virke som Skogsstyrelsen har i dag, bör utvidgas till att omfatta även andra växtskadegörare än insekter, vilka kan leda till skador som sprids i landets skogar.

Skogsstyrelsen bör vidare ges en starkare roll i detta sammanhang genom att skötseldirektiven för skyddade skogsområden ändras så att begränsning av skadegörare som kan spridas till kringliggande skogar alltid ska kunna begäras av Skogsstyrelsen, vilket även följer av riksdagens tillkännagivande (MJU18) till regeringen i mars 2022.

 

 

Martin Kinnunen (SD)

Mats Nordberg (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Yasmine Eriksson (SD)

Runar Filper (SD)