Motion till riksdagen
2021/22:4495
av Viktor Wärnick m.fl. (M)

med anledning av prop. 2021/22:149 En effektivisering av byggnadsnämndens tillsyn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen inte bör införa en skyldighet att ta ut sanktionsavgift för åtgärder som påbörjas innan ett lovbeslut får verkställas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den presumtionsregel som regeringen föreslår ska begränsas till enkelt avhjälpta hinder av byggnadsteknisk typ och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Moderaterna anser att byggnadsnämndens tillsynsarbete på olika sätt behöver effektivi­seras. Vi välkomnar därför delar av regeringens förslag. Samtidigt måste åtgärderna vägas mot olika motstridiga intressen och här menar vi att ett par av regeringens förslag träffar fel.

Byggsanktionsavgifter

Regeringen föreslår att det i plan- och byggförordningen (2011:338) ska införas en skyldighet att ta ut en sanktionsavgift (byggsanktionsavgift) för överträdelse av bestäm­melsen om verkställbarhet av lov samt villkor i lov.

Moderaterna anser att det är bra att det framgår av både beslut om lov och start­besked när en åtgärd i praktiken får påbörjas. Nyttan med regeringens förslag att införa en skyldighet att ta ut en sanktionsavgift vid överträdelse av detta kan dock ifrågasättas eftersom byggsanktionsavgifter kopplade till villkor eller verkställbarhet är ovanligt.

Byggnadsnämnden har redan i dag möjlighet att ta ut en sanktionsavgift, och att tvinga dem att göra så riskerar bara att öka belastningen på byggnadsnämnderna. Vi förespråkar därför att den nu föreslagna förändringen inte införs.

Presumtionsregel om ansvar för enkelt avhjälpta hinder

Enligt nuvarande bestämmelser i 8 kap. 2 och 12 §§ plan- och bygglagen (2010:900) ska enkelt avhjälpta hinder på allmänna platser och i lokaler dit allmänheten har tillträde undanröjas. Ansvaret för att undanröja ligger i dag på den som anses råda över att hindret kan åtgärdas, ofta är det fastighetsägaren eller den verksamhetsutövare som hyr lokalen. I dag faller det på byggnadsnämnden att avgöra vem som har denna rådighet.

I propositionen föreslår regeringen att det i stället införs en presumtionsregel som flyttar ansvaret till fastighetsägaren eller den allmänna platsens huvudman. Det blir sedan upp till denne att bryta presumtionen genom att visa om det är någon annan, exempelvis en verksamhetsutövare, som egentligen har den rådighet som krävs för att åtgärda hindret. Det skulle då alltså inte längre vara det allmänna i form av byggnads­nämnden som har bevisbördan för vem som ska anses ha rådigheten utan fastighets­ägaren.

Vi anser att en presumtionsregel kan bidra till att effektivisera byggnadsnämndernas tillsyn men att den som regeringen nu föreslår är för långtgående och i onödan riskerar att bidra till tvister mellan fastighetsägare och hyresgäster. Vi föreslår därför att presumtionsregeln ska utformas så att den endast omfattar enkelt avhjälpta hinder av byggnadsteknisk karaktär, på så vis ökar presumtionsregelns träffsäkerhet.

 

 

Viktor Wärnick (M)

Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Lars Püss (M)

David Josefsson (M)

Ida Drougge (M)

Mikael Damsgaard (M)