Motion till riksdagen
2021/22:4414
av Helena Vilhelmsson m.fl. (C)

med anledning av skr. 2021/22:105 Riksrevisionens rapport om polisens och åklagarnas arbete mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka och säkerställa arbetet med att utreda och beivra internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn av sekretesslagstiftningen för att stärka samordningen mellan berörda myndigheter avseende övergrepp riktade mot barn och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka och säkerställa barnahusens arbete och tillgänglighet i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Barn har i och med internets intåg i våra liv blivit särskilt utsatta vad avser sexuella övergrepp som sker online. De senaste åren har ett kontinuerligt arbete pågått med att stärka det offentligas arbete för att förhindra och motarbeta övergrepp mot barn, inte minst på internet. Riksrevisionens rapport (RiR 2021:25) visar emellertid att det fort­farande finns brister i myndigheternas samt regeringens arbete vad avser utredning, samordning och bemötande av barn som drabbats av internetrelaterade sexuella över­grepp. Mot bakgrund av de uppdrag som tilldelats myndigheterna är detta särskilt oro­väckande och ytterst ett tecken på att regeringen måste säkerställa att arbetet avseende övergrepp mot barn bedrivs på ett fullgott sätt.

Riksrevisionen lämnar flera rekommendationer i sin rapport som skulle kunna bidra till att stärka såväl myndigheternas som regeringens arbete mot internetrelaterade sexu­ella övergrepp mot barn. Regeringen väljer dock att avfärda många av dessa punkter med hänvisning till att myndigheterna har ett rapporteringsuppdrag avseende brott riktade mot barn. Centerpartiet menar att regeringen måste vidta ytterligare åtgärder för att säker­ställa att dessa ärenden behandlas på ett tillfredsställande sätt inom ramen för myndig­heternas arbete och utredningar i hela landet. Dessutom krävs det utökad kompetens och kapacitet i att samordna hantering, utredning och prioritering mellan Åklagarmyndig­heten och Polismyndigheten. Dessutom måste dessa myndigheters samverkan med socialtjänsten i kommunerna förbättras. Centerpartiet har tidigare lagt förslag avseende att stärka specialistkompetensen inom både Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten avseende sexualbrott, bl.a. mot barn, varför vi instämmer i Riksrevisionens bedömning att ytterligare sådan kompetens vore önskvärt.

En anledning till att arbetet med frågorna mellan dessa myndigheter försvåras är ofta sekretessregler som fördröjer och försvårar utbytet av relevant information. Regeringen borde av denna anledning tillse att en översyn av sekretessreglerna på området genom­förs för att säkerställa att de är ändamålsenligt utformade i arbetet med att motverka övergrepp mot barn.

Avslutningsvis är det av stor vikt att de barn som blivit utsatta för internetrelaterade sexuella övergrepp möts av det stöd som de behöver för att kunna känna sig trygga och för att succesivt återgå till en normal vardag. Det är av den anledningen mycket besvär­ande att de barnahus som finns runtom i landet håller mycket ojämn kvalitet och tillgäng­lighet för de barn som drabbas. Regeringen måste på ett bättre sätt säkerställa att barna­husen i hela Sverige håller god kvalitet och arbetar på ett enhetligt sätt i bemötandet av barn och unga.

 

 

Helena Vilhelmsson (C)

Malin Björk (C)

Johan Hedin (C)