Motion till riksdagen
2021/22:4397
av Roger Hedlund m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2021/22:95 Ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det som ytterligare en hjälp i bostadsplaneringen för kommuner i analysen bör ingå behov och efterfrågan av olika upplåtelseformer och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kraven på analys av efterfrågan på bostäder och bostadsbehovet för särskilda grupper ska kvarstå och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har lagt fram ett förslag som noteras syfta till att ge ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden. Analysen som ska ligga till grund för kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen ska ha tydligare inriktning mot bostadsbristen, med ett krav på analys av vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på bostadsmarknaden. Kraven på att uppgifterna i riktlinjerna särskilt ska grundas på en analys av den demografiska utvecklingen och marknadsförutsättningarna ska behållas, medan kraven på en analys av efterfrågan på bostäder och bostadsbehovet för särskilda grupper ska tas bort.

Det är positivt att en analys ska baseras på behov som inte tillgodoses på marknaden. Samtidigt är skrivningarna tolkningsbara och inte tydliga om vad som avses. I regeringens förklaringar av skälen till förslaget, ligger skrivningar om att ta hänsyn till marknadsförutsättningar och analys av efterfrågan. Det finns behov av att förslaget kompletteras med att behov av och efterfrågan om olika upplåtelseformer ska ingå i analysen.

Ett stort problem inom bostadspolitiken som även rör bostadsbristen, är att det i många fall saknas en större variation av upplåtelseformer. I många fall saknas vetskap om behoven och efterfrågan av andra upplåtelseformer än de vanligen förekommande. I en analys vore det värdefullt att se om kommuninvånare känner till och efterfrågar fler olika bostadsformer än de vanligaste förekommande, exempelvis möjligheter till ägar­lägenheter. Rapportering indikerar en snedvridning i bostadsplaneringen. SBAB Booli Housing market Index mäter hur utbudet av nya bostäder förhåller sig till hushållens efterfrågan med hänsyn till köpkraft och flyttmönster samt publiceras kvartalsvis. I december 2021 visade indexet en tydlig trend mot överproduktion av hyresrätter i Sverige och att det byggs för få småhus.

Flera remissinstanser motsätter sig att bostadsbehovet för särskilda grupper ska tas bort. Kommunerna ansvarar för bostadsförsörjningen så det finns fortsatt behov av vetskap om exempelvis bostadsbehov för äldre och personer med funktionsnedsättning. En majoritet av länsstyrelserna som remissinstanser, menar att man fortsatt behöver ta hänsyn till bostadsbehoven för särskilda grupper. Länsstyrelserna är inblandade i kommunernas bostadsplanering genom 3 § lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar och 2 § förordningen (2011:1160) om regionala bostads­marknadsanalyser och kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Deras synpunkter om bostadsplaneringen bör hörsammas och ses som en viktig del i bostadsplaneringen.

 

 

Roger Hedlund (SD)

Mikael Eskilandersson (SD)

Angelica Lundberg (SD)