Motion till riksdagen
2021/22:4395
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2021/22:112 Återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur den tillfälliga lagen kan permanentas gällande möjligheten att hålla digitala bolagsstämmor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har lagt fram förslag till tillfällig reglering för genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. Möjligheten att återigen kunna hålla digitala bolags- och föreningsstämmor är positivt, även om regeringen lade fram förslaget i ett sent skede, först då covid-19 inte längre bedöms samhällsfarlig och restriktionerna nedmonteras.

Samtidigt efterlyses från flera håll möjligheterna att även framåt i tid kunna hålla digitala stämmor. Det ligger i linje med den tekniska digitala utvecklingen i samhället och i linje med positiva förenklingar för företags och organisationers processer, där man generellt bör underlätta där det är möjligt. Detta för att möjliggöra effektivisering för verksamheter. Remissinstansen Bolagsverket anser att möjligheten till digitala stämmor bör kvarstå även efter årsskiftet – tidpunkten regeringen satt som sluttidpunkt för den tillfälliga lagen.

Fördelar med möjlighet till digitala stämmor och som lyfts av flera intressenter, är att det skulle kunna öka aktieägares och medlemmars insyn och deltagandemöjlighet. Vidare skulle det kunna ge likvärdiga möjligheter att utöva inflytande då det geogra­fiska hindret överbyggs då ägare som finns på olika geografiska platser enklare kan delta. Det vore även resurs- och tidssparande och av vikt inte minst för mindre aktieägare. Troligen skulle detta öka deltagandet i stämmor, vilket också skulle öka beslutens legitimitet och minska antalet extrastämmor. I händelse av eventuella kommande kriser finns, om den tillfälliga möjligheten permanentas, redan underlättnad och en tillfällig lag behöver inte återigen bearbetas i Regeringskansliets och riksdagens processer med osäkerhet och tidsfördröjning till följd för bolag och föreningar.

Ett aktivt underlättande för företag, även för andra verksamheter, i deras processer är att föredra. Samtidigt ska medlemmars intressen och insyn beaktas så att inte delaktig­heten riskerar att åsidosättas. Det ska vara en utgångspunkt i en utredning och förslag till hur digitala stämmor kan införas. Ett rimligt minoritetsskydd bör garantera att fysisk stämma ska hållas om en viss minoritet begär det. I en utredning bör även undersökas hur säkerhetsaspekter för identifikation och deltagandekontroll på bästa sätt kan utarbetas.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

Roger Hedlund (SD)

Angelica Lundberg (SD)