Motion till riksdagen
2021/22:437
av Per Lodenius (C)

Eget företagande för personer med funktionsnedsättning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram åtgärder för att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att driva eget företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det behövs ett större fokus på hur personer med funktionsnedsättning kan få bättre möjligheter att delta i samhället och försörja sig själva. Eget företagande kan vara ett sätt att bryta sitt utanförskap. Ofta handlar det då om att börja sitt företagande med att starta en enskild firma. Företagande handlar också om att kunna förverkliga en idé eller en dröm man har och som då också kan komma fler till nytta.

Men personer med funktionsnedsättning har idag små möjligheter att starta eget företag. Även om både viljan, kunskapen och idéerna finns är risken stor att bli av med det stöd man har behov av eller att stödet inte är anpassat för eget företagande. Möjlig-heterna för personer med funktionsnedsättning att driva företag måste därför förbättras. Det kan exempelvis handla om basala behov som att få färdtjänst i samband med före­tagandet eller anpassning av arbetsplatsen.

 

 

Per Lodenius (C)