Motion till riksdagen
2021/22:4196
av Elisabeth Falkhaven (MP)

Åtgärder för att minska hundsmugglingen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försäljning av djur bör utredas och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla hundar i EU ska märkas och att det bör införas ett gemensamt EU-register där alla hundar ska in, för spårbarhet, och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör förbjuda införsel av hel valpkull, att hundar ska vara minst åtta månader för att få lov att införas i landet och att undantag ska vara möjligt för att importera enstaka valp ur en kull men inga hela valpkullar under åtta månader ska få komma in i landet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

I konsumentköplagen räknas djur som varor, vilka som helst. Den fria rörligheten för varor är en grundbult för EU:s inre marknad. Detta får följder för djuren som vi människor handlar med, ibland följder vi inte vill ha. Hundsmugglingen är ett sådant exempel.

Enligt tullen som arbetar med frågorna finns det så gott som ingen hundsmugglare som idag försöker ta sig över gränsen utan papper, men det EU-pass de har för den valpkull de kommer med är ofta förfalskat. Falska EU-pass för hundar är inte svåra att få tag i. Hundsmugglingen är ofta en del i annan smuggelbrottslighet, som t.ex. trafficking eller vapensmuggling. De smuggelhundar som kommer hit kommer alltså oftast från ett EU-land där hundsmugglarna helt hänsynslöst låter tikar, som oftast sitter i trånga burar staplade ovanpå varandra, föda så många valpkullar som möjligt. Sedan fraktas valparna hit, ibland gömda men ofta helt öppet med falska papper. Blir de stoppade vid vår inre gräns krävs det att den specifika tulltjänstemannen är tillräckligt kunnig inom området hund för att kunna se att valpkullen inte är så gammal som det står i papperna eller helt enkelt inte mår bra. Detta är en handel med kännande, tänkande varelser som vi måste sätta stopp för. Det är etiskt helt förkastligt att inte göra allt som står i vår makt för att stoppa det.

Därför vill vi att alla hundar i EU ska märkas och att det införs ett gemensamt EUregister där alla hundar ska föras in, där ägare och uppfödare ska kunna spåras. Det måste också till en förändring i lagarna så att djur inte regleras som vilken vara som helst. Vi behöver komma överens om att djur inte är samma sak som en tv-apparat, att djur kräver mer av oss människor än en tvättmaskin gör. Vi borde ha en särskild lag som enbart innefattar köp och försäljning av olika djurslag. Vi vill att försäljningen av djur utreds med ett helhetsgrepp, vilket inte har gjorts tidigare. Smuggling, köpar/säljar­ansvar, djurskydd, nationellt, internationellt, konsument/näringsidkare och djurens välfärd.

Sist men inte minst krävs att vi förbjuder införsel av en hel valpkull. Hundar ska vara minst 8 månader för att få lov att införas i landet. Undantag ska vara möjligt för att importera en enstaka valp ur en kull, men inga hela valpkullar under 8 månader ska få komma in i landet.

 

 

Elisabeth Falkhaven (MP)