Motion till riksdagen
2021/22:419
av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Juridiskt skydd av förtroendevalda för att säkra demokratin


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det juridiska skyddet för förtroendevalda på samtliga nivåer för att säkra de demokratiska processerna och skydda vår demokrati och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förtroendevalda är medborgare som frivilligt anmält sitt intresse för tjänstgöring för demokratin och som därefter fått svenska folkets förtroende att representera dem på olika nivåer i det grundläggande demokratiska arbetet. Det grundar sig helt på att medborgare själva väljer att vara politiskt engagerade, och det frivilliga engagemanget bygger vårt demokratiska system. Det är därför mycket allvarligt när vi gång efter annan får rappor­ter som visar att svenska förtroendevalda utsätts för hat och hot på ett oacceptabelt sätt. Att utsätta en förtroendevald, oavsett politisk nivå, för hot och hatbrott är ett brott mot demokratin och måste tas på allra största allvar.

Sverige bör stärka det juridiska skyddet ytterligare för förtroendevalda för att säkra vårt lands demokratiska processer.

Regeringen bör därför se över möjligheterna för att stärka det juridiska skyddet för förtroendevalda på samtliga nivåer för att säkra de demokratiska processerna och skydda vår demokrati.

 

 

Ann-Sofie Lifvenhage (M)