Motion till riksdagen
2021/22:408
av Larry Söder (KD)

Elnät och elmarknadshubb


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en tydlig politisk målbild för en långsiktig och förutsägbar intäktsreglering för elnäten samt en nedläggning av planerna på en elmarknadshubb och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Klimatomställningen förutsätter en bred elektrifiering av hela samhället. För det krävs el, i långt större mängder än vad vi producerar idag. De konsekvenser vi ser redan idag med översvämningar, bränder och värmeböljor är bara början på klimatförändringar som påverkar våra samhällen negativt om inte utsläppen minskar kraftigt de kommande decennierna. Sverige har antagit ett av världens mest ambitiösa klimatmål. Nyckeln till att nå detta mål är elektrifiering av den elintensiva industrin och transportsektorn som står för cirka 60 procent av Sveriges utsläpp men som har en potential via export att minska de globala utsläppen än mer. Utgångspunkten för denna utveckling är att vi har ett elnät som kan möjliggöra denna elektrifiering. Färdplanen för fossilfri el som byggde på en ökad elanvändning till 190 TWh, en siffra som nyligen reviderats till uppemot 310 TWh, pekar på att det kommer att krävas ca 500 mdr i nätinvesteringar framtill 2045. För detta krävs en långsiktig, stabil och förutsägbar intäktsreglering för att elnätsföre­tagen ska veta hur de ska planera utvecklingen av elnäten för att möta de framtida be­hoven.

I dagsläget är Sverige långt från denna situation. Energimarknadsinspektionens be­slut för intäktsregleringen 2020–2023 är föremål för rättslig prövning, utvecklingen av reglermodellen inför nästa period 2024–2027 är inte påbörjad och en plan från myndig­heten och regeringen lyser med sin frånvaro. En period när en stor del av industrin och transportsektorn kommer att ställa om, en utveckling som kräver robusta elnät. En tydlig politisk målbild för utvecklingen av elnäten måste tas fram tillsammans med en tydlig och förutsägbar plan för utvecklingen av en långsiktig intäktsreglering. Annars är risken att Sveriges redan ansträngda elsystem förvärras och snarare stjälper än hjälper omställningen.

Regeringen har istället för att lösa elbristen i Sverige lagt fokus på att arbeta för ett införande av en så kallad elmarknadshubb. Att samla Sveriges elkunders alla mätvärden på ett och samma ställe är förknippat med stora risker, vilket inte minst försvarsmakten flaggat för. Med tanke på sommarens cyberattacker mot Coop bör regeringen skrota planerna på en elmarknadshubb och snarare fokusera på att trygga svensk elförsörjning.

 

 

Larry Söder (KD)