Motion till riksdagen
2021/22:4045
av Mikael Damsgaard (M)

Förstärkning av Bergslagspendeln


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera förstärkningar av Bergslagspendeln och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Järnvägen mellan Västerås och Ludvika via Fagersta, den så kallade Bergslagspendeln, utgör en viktig pulsåder för de som bor eller verkar i norra Västmanland och södra Dalarna. För den som bor i exempelvis Fagersta eller Ludvika är pendlingen till Västerås och vidare mot Stockholm viktig för att nå såväl en större arbetsmarknad som kunder och leverantörer. För industrin i Fagersta och Ludvika betyder dessutom goda pendlingsmöjligheter mycket för möjligheten att rekrytera den kvalificerade kompetens som behövs. Inte minst har Ludvika genom Hitachi (tidigare Asea och ABB) av tradi­tion mycket starka band till Västerås.

Dessvärre är restiderna för långa och förseningar är vanliga på Bergslagspendeln. En av orsakerna är bristande spårkvalitet, en annan är delvis åldrig fordonsflotta. Längs stråket finns starka pendlarstråk där många i dagsläget upplever att de inte kan lita på tågföringen och därför istället väljer bil. Pendlingen har också potential att öka kraftigt med ökat antal avgångar och kortare restid. Men för det krävs åtgärder i banans kapaci­tet. Region Västmanland har som målbild att öka från timmestrafik ända upp till kvarts­trafik i delar av stråket.

Trafikverket tog 2015 fram en åtgärdsvalsstudie som visar på att en mängd olika åtgärder krävs för att möjliggöra kortare restider och ökad turtäthet. Sammantaget inne­bär det åtgärder som i sammanhanget är mindre kostsamma men ändå skulle innebära en stor skillnad för regionen. En avgörande åtgärd är att få på plats ett nytt mötesspår vid Ramnäs-Brattheden.

Det är angeläget att förstärkningarna av Bergslagspendeln kan komma på plats så snart som möjligt. Föreslagna satsningar i enlighet med åtgärdsvalsstudien bör därför prioriteras i den kommande nationella planen för transportinfrastrukturen.

 

 

Mikael Damsgaard (M)