Motion till riksdagen
2021/22:387
av Linda Lindberg (SD)

Stärk skyddet för näringsidkare med enskild firma


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att även bolagsformen enskild firma bör ges ett organisationsnummer som ej är identiskt med näringsidkarens personnummer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bolagsformen enskild firma är den företagsform som flest näringsidkare valde att registrera sin verksamhet i under år 2018. Det är även den enklaste formen av bolag och tillika den som många initialt startar upp sin verksamhet i, för att senare eventuellt övergå till annan säkrare bolagsform.

I samband med nyregistrering av företag och föreningar tilldelas ett organisations­nummer, en unik sifferkombination, som blir företagets identitetsbekräftelse. Vid bolagsformen enskild firma ges firman inget unikt organisationsnummer utan det ersätts med näringsidkarens personnummer.

Enligt Skatteverkets föreskrifter skall en rad uppgifter alltid finnas med som identifikation på företagets kassakvitto. Organisationsnumret är en av dessa och ska således alltid anges på de kassakvitton som lämnas till varje kund. I de fall företagaren driver en enskild firma lämnas med andra ord ett fullständigt personnummer ut till en stor del kunder årligen.

I takt med rapporter om att allt fler utsätts för id-kapning eller så kallad identitets­stöld uppmanas medborgaren att vara återhållsam med att utlämna privata uppgifter såsom personnummer och andra id-handlingar. Det blir då märkligt att näringsidkaren med en enskild firma inte omfattas i det säkerhetstänket.

Här bör regeringen ta ett omtag och skydda nyetablerade näringsidkare som väljer att starta enskild firma, genom att de som vid övriga bolagsformer tilldelas ett organisationsnummer som ej är ett personnummer. Förändringen i det som föreslås i motionen ska i övrigt inte innebära några juridiska förändringar gällande företagsformen utan endast skydda den enskilda näringsidkarens personligaste uppgifter.

 

 

Linda Lindberg (SD)