Motion till riksdagen
2021/22:377
av Staffan Eklöf (SD)

Förfarande för faktagranskning av EU-domstolens underlag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för att ett granskningsförfarande upprättas för det vetenskapliga underlag som EU-domstolen har för sina domar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Europeiska unionens domstol är den högsta dömande instansen för EU-rätten. Domar som avkunnats av EU-domstolen kan inte överklagas. Medlemsstaternas domstolar samt myndigheter ska rätta sig efter dem.

I fall nummer C528/16 baserades avgörandet på en bedömning av miljöriskerna med vissa nya tekniker för växtförädling. Med den bedömningen som underlag gjorde domstolen sedan en juridisk prövning. I fallet gjorde domstolen ingen egen miljörisk­bedömning utan utgick från en miljöriskbedömning som en av parterna i målet hade använt sig av och som höll en mycket låg vetenskaplig kvalitet enligt forskare. Även om den juridiska bedömningen anses vara god, påverkades utfallet från den juridiska bedömningen av den undermåliga vetenskapliga bedömning som låg till grund för denna. Avsaknaden av ett gott vetenskapligt underlag innebar att domstolen inte kunde se nödvändiga skillnader och inte kunde ställa rätt frågor. Det belyser en generell brist.

För att säkerställa Europeiska unionens rättssäkerhet anser jag att ett obligatoriskt granskningsförfarande bör upprättas. Förfarandet ska innebära att faktainnehållet i EU-domstolens underlag ska granskas från en vetenskaplig synvinkel innan dom avkunnas.

 

 

Staffan Eklöf (SD)