Motion till riksdagen
2021/22:3651
av Niels Paarup-Petersen (C)

Utredning av elområden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utredning av de svenska elområdena och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan 2010 har Sverige varit indelat i fyra prisområden för el. Inom EU är det endast Sverige och Danmark som har olika elområden inom landet. Samtliga övriga länder har ett gemensamt nationellt prisområde.

Skillnaderna i pris mellan de svenska elområdena har ökat och väntas accelerera ytterligare framöver. Detta påverkar var företag etablerar sig och kommer innebära stora skillnader i hushållens kostnader.

2020 trädde en ny EU-förordning (EU 2019/943) i kraft som gör att handeln med el mellan länderna successivt skall göras mer tillgänglig. I denna understryks att länderna kan välja mellan ett sammanhållet nationellt elområde eller reformera interna elområden så att de speglar äkta flaskhalsar i elnätet (artikel 14.7).

Det är viktigt att nu utvärdera vilken politik som tjänar svenska företag och hushåll bäst. Därför bör möjligheten med ett sammanhållet nationellt elprisområde utredas utifrån konsekvenser för hushållens ekonomi, företagens konkurrenskraft och energi­försörjningssystemet. Vidare bör alternativ som hybridmodeller med elområden för producenter och nationella priser för elkunder (företag och hushåll) utvärderas.

Uppdraget bör gå till en oberoende statlig utredning.

 

 

Niels Paarup-Petersen (C)