Motion till riksdagen
2021/22:3590
av Lars Beckman (M)

Förmånsvärden för firmabilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över att tjänstebilsbeskattningen är rimlig i Sverige och är i nivå med EU:s genomsnitt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har under 2021 infört höjda förmånsvärden för firmabilar. De senaste åren har många fordonsskatter höjts kraftigt, skriver Skattebetalarna på sin hemsida. Det är vanligt att den årliga fordonsskatten blivit tre till fyra gånger högre på vanliga bilmodel­ler, skriver man vidare.

Under samma period har ständigt höjda skatter samtidigt drivit upp drivmedels­kostnaderna. Nu föreslås alltså ännu högre fordonsskatt med tusentals kronor per år på vissa bilmodeller, och dessutom höjda förmånsvärden på förmånsbilar. För företagare, där många har små marginaler, innebär det ännu högre skatter och utgifter på en redan tung börda. För medarbetarna i företagen betyder det också en högre kostnad för att utföra sitt arbete. Säljaren som kör 5 000 mil per år får nu sänkt disponibelinkomst efter skatt när skatten på tjänstebilar höjs.

Det är viktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt att medarbetare ges möjlighet att köra trafiksäkra bilar. När tjänstebilsbeskattningen utformas för att få förare och företag att välja mindre bilar så kan det innebära en större risk för trafikolyckor med allvarlig utgång.

En förmånlig tjänstebilsbeskattning där företagen istället ges möjlighet att byta sin fordonspark ofta innebär att det kommer ut begagnade bilar snabbare på andrahands­marknaden. Det är positivt för många – inte minst bilindustrin och hushållen – när bilparken byts ut ofta.

Riksdagen bör ge regeringen tillkänna att man bör säkerställa att tjänstebilsbeskatt­ningen är rimlig i Sverige och är i nivå med EU:s genomsnitt.

 

 

Lars Beckman (M)