Motion till riksdagen
2021/22:3571
av Lars Beckman (M)

Avveckla extratjänster som arbetsmarknadspolitisk åtgärd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att extratjänster som arbetsmarknadspolitisk åtgärd bör upphöra och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen fortsätter att använda miljarder till de hårt kritiserade extratjänsterna. Detta trots att Arbetsförmedlingen aviserade att lägga ned dem redan i januari 2019, och trots att resultatet har varit mycket blygsamt – endast 5 procent av deltagarna får ett riktigt jobb efter att åtgärden är avslutad, enligt riksdagens utredningstjänst.

Nu använder ett antal kommuner det statliga stödet för att konkurrera ut privata aktörer inom parkförvaltning och andra arbetsuppgifter – med coronapandemin som ursäkt. Detta trots att reglerna säger att extratjänsterna inte får konkurrera ut redan befintliga arbetstillfällen hos arbetsgivaren och att de inte får konkurrera med tjänster på en marknad. I Sandviken och Ockelbo används extratjänster på ett sätt som kan skapa osund konkurrens mot privata företag.

Tjänsten får inte konkurrera ut redan befintliga jobb. På Arbetsförmedlingens hemsida står det följande om reglerna för en arbetsgivare för att använda extratjänster: Extratjänster kan beviljas inom kommunala och statliga myndigheter under förut­sättning att anställningen inte är inom verksamhet som erbjuder varor eller tjänster på en marknad.

Extratjänster har ett mycket blygsamt resultat och bör därför snarast avvecklas.

Riksdagen bör tillkännage för regeringen att extratjänster som arbetsmarknads­politisk åtgärd bör upphöra.

 

 

Lars Beckman (M)