Motion till riksdagen
2021/22:3531
av Lars Thomsson (C)

En grön flyglinje mellan Visby och Bromma


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att pröva möjligheten att göra Visby–Bromma till en helt grön flyglinje och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att direktdestinera flygskatten till att täcka merkostnader för biobränsle och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Coronapandemin har i det närmaste slagit ut hela flygbranschen i Sverige. Men återhämtningen är ganska snabb, speciellt för Visby flygplats som har den kraftfullaste återhämtningen i landet. Sommartrafiken på Visby 2021 ligger mellan 50 och 60 % i nivå jämfört med innan pandemin. Prognosen är nu att årssiffran för 2021 kommer strax under 50 % jämfört med 2019 års nivå och att 2022 landar på ca 80 % nivå.

Många nya trender påverkar utvecklingen av flygtrafiken framöver. De digitala mötesrutiner som utvecklats under pandemin kommer troligen att långsiktigt ersätta en del av behovet av fysiska möten för affärsflyget, och därmed påverkas resmönstret framöver. Samtidigt som den nya gröna trend att flytta till landsbygden som pandemin förstärkt, skapar ett ökat behov av både affärs- och privatresor. Gotland har haft 6 000 fler boende under hela pandemin; det motsvarar 10 % befolkningsökning, och många av dessa personer bosätter sig nu permanent. Ön passerade en milstolpe under det senaste året när man gick över 60 000 invånare, vilket är den högsta befolkningssiffran genom historien.

Kravet på ett klimatsmart flyg kommer att öka i takt med att klimatkrisen blir allt tydligare. IPCC:s senaste rapport kommer att skynda på detta ytterligare. Behovet av goda exempel är i detta läge extra stort. Flyglinjen mellan Visby och Bromma kan och bör bli världens första gröna flyglinje driven enbart med biojet och elflyg. Eftersom flygningarna BrommaVisby inte sker på hög höjd och därmed har mycket små eller inga höghöjdseffekter på klimatet kan VisbyBromma dessutom bli världens första helt klimatsmarta flyglinje.

Flyglinjen mellan Visby och Bromma är en viktig flyglinje i Sverige. Den hade år 2017 229 507 resenärer. Flygsträckan är 190 kilometer och den totala bränsleförbruk­ningen var 2 041 ton jetbränsle. Koldioxidutsläppen var 6 429 ton CO2. Bränsleförbruk­ningen per person var 0,5 liter per mil.

Snabba, säkra och miljövänliga kommunikationer till rimliga priser är den avgö­rande utvecklingsfaktorn för Gotland. Gotlänningarna är helt beroende av sin färja och sitt flyg för att klara de fysiska transporterna. Flyget kommer att förbli Gotlands enda snabba transportalternativ under lång tid framöver. Därför är det avgörande att flyg­trafiken upprätthålls och att den klimatanpassas.

Centerpartiet har varit med och infört reduktionsplikten på flygbränsle, och nu är det dags att ta nästa steg. Därför vill jag att flyglinjen VisbyBromma blir helt biobränsle­baserad omgående inom befintliga regelverk. Gotland har av regeringen utsetts att vara pilotlän i omställningen till ett 100 procent förnybart samhälle. I pilotuppdraget ligger en öppning för regionala särlösningar vad gäller regelverk och styrmedel. Därför är det lämpligt att flygskatten på linjen VisbyBromma direktdestineras för att täcka upp de merkostnader som uppstår för biobränsle.

Om bara några år är elflyget introducerat i Sverige. Det är väldigt troligt att VisbyBromma kommer trafikeras av det första 19-sätesplanet. Detta kommer bli ett avgörande steg för att göra flyget till ett klimatsmart resealternativ, samtidigt som det kommer att möjliggöra en spännande regionförstoring.

Med stöd i det ovan anförda bör därför riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som anförts i motionen om att pröva möjligheten att göra VisbyBromma till en helt grön flyglinje och att direktdestinera flygskatten till att täcka merkostnader för biobränsle.

 

 

Lars Thomsson (C)