Motion till riksdagen
2021/22:351
av Hampus Hagman (KD)

Planera för kraftigt ökat inrikesflyg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att Sverige ska ha tillräcklig infrastruktur för att hantera ett kraftigt ökat flygande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Runtom i världen finns det ett stort antal större och mindre företag som utvecklar fram­tidens flygplan. Ett av dessa företag, Heart Aerospace, finns i Göteborg. I juli kom nyheten att företaget fått en order om 200 flygplan från det amerikanska flygbolaget United Airlines. I slutet av augusti kom nyheten att det nyzeeländska flygbolaget Sounds Air planerar att flyga passagerare med Heart Aerospaces elektriska flygplan år 2026. Bolaget hoppas att hela deras flotta ska vara elektrisk år 2030.

Det finns många anledningar att anta att flyget kommer att växa kraftigt i takt med att allt fler flygplan blir elektriska. Förutom de uppenbara fördelarna med lägre utsläpp, givet fossilfri elproduktion, och mindre buller har dessa flygplan lägre driftskostnader än dagens flygplan. Det innebär att befintliga flyglinjer kan trafikeras till lägre kostna­der samtidigt som helt nya sträckor, som idag inte är lönsamma, kan öppnas för trafik. Och denna framtid ligger alltså inte mer än tio år bort.

Det är därför hög tid att börja planera för ett kraftigt ökat flygande på inte minst korta sträckor. Det kommer att krävas laddinfrastruktur på samtliga flygplatser och det kommer behöva säkerställas att befintliga flygplatser har den kapacitet som krävs i framtiden. Kanske behöver också helt nya flygplatser öppnas. Därtill kan de svenska flygplatsernas ägarstruktur behöva ses över för att säkerställa att avvägningen mellan statligt och kommunalt ägande är optimal. Givetvis behöver man också ta hänsyn till annan teknikutveckling såsom vätgasflyg. Därför behöver en utredning tillsättas snarast, för att se över vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att Sverige ska ha tillräck­lig infrastruktur för att hantera ett kraftigt ökat flygande.

 

 

Hampus Hagman (KD)