Motion till riksdagen
2021/22:3496
av Anders Åkesson och Johan Hedin (båda C)

UF-företag och skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utbildning i entreprenörskap ska erbjudas fler gymnasieelever än vad som i dag sker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år genomgår en stor del av Sveriges gymnasieelever organisationen Ung Företagsamhets koncept UF-företagande där eleverna startar, driver och avvecklar ett UF-företag. Forskning kring entreprenörskap i skolan ger ett tydligt positivt resultat i fråga om att utbildning i entreprenörskap ger effekt på både det personliga och det samhällsekonomiska planet. Mot bakgrund av dessa resultat och det allmänt stora behovet av ökat entreprenörskap bör därför fler gymnasieelever än idag ges chansen att driva UF-företag.

I syfte att undersöka värdet av konkret entreprenörskapsutbildning för unga har Ung Företagsamhet, med hjälp av Ratio, undersökt hur de som drev UF-företag 1993–1994 inom ramen för Ung Företagsamhet på gymnasiet klarar sig senare i livet.

I resultatet kan vi bl.a. utläsa att de 2 400 elever som drev UF-företag 1993 och 1994 har

Dessutom visade det sig att bland de som drev UF-företag var sannolikheten 24 procent högre att de senare i livet blev företagare och att dessa i snitt tjänade cirka tio tusen kronor mer i årslön än de som inte drev UF-företag.

Sverige har idag många småföretag, och de startas i stor utsträckning i branscher såsom bygg, fordon, de gröna näringarna, turism, kulturella och kreativa näringar samt vård och omsorg. Idag får dessa elever i liten utsträckning möjlighet att träna på företagande i skolan. Det borde vara självklart för dessa elever att driva UF-företag.

Sverige är ett av världens bästa länder i fråga om innovationer. Men vi måste bli bättre på att kommersialisera våra idéer. Att driva UF-företag är ett viktigt steg i att förkorta vägen från idé till produkt och att tidigt få testa på företagande.

För att fler elever ska ges chansen att driva UF-företag måste till exempel

Mot bakgrund av det ovan anförda må riksdagen besluta att ge regeringen till känna att utbildning i entreprenörskap ska erbjudas fler gymnasieelever än vad som idag sker.

 

 

Anders Åkesson (C)

Johan Hedin (C)

 


[1] Karl Wennberg, docent, och Niklas Elert, doktorand, Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, publ. januari 2013.