Motion till riksdagen
2021/22:3493
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Den personliga integriteten för personer med funktionsvariation måste bevaras i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av särskilda skäl i lagen om särskilt stöd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag krävs det särskilda skäl för att få ha assistans i skola och daglig verksamhet. Om en översyn av ”särskilda skäl görs kan det vara ett steg mot en annan möjlighet att ta till sig kunskaperna i skolan samt skapa arbetsmöjligheter efter skolan. Det kanske mest centrala som i slutändan kan uppnås är ett bevarande av den personliga integriteten. En översyn vore därför önskvärd.

Skola

Elever som har behov av assistans får idag ofta en resurs eller elevassistent som inte alltid är kopplad till eleven utan till hela klassen. Ifall elevassistenten är sjuk försöker skolan tillsätta en vikarie men många gånger får man klara sig utan.

De elever som har behov av assistans har det hela dagen och inte bara på morgonen och eftermiddagen/kvällen. En assistent kan räknas som elevens glasögon eller förlängda arm som bör finnas till hands hela tiden. När man har personlig assistans är det ofta en liten grupp som känner den assistansberättigade väl; blir någon sjuk kan man hoppa in för varandra utan att krav ställs på föräldrar att ta ledigt från sitt jobb när personal fattas i skolan.

Kommunikation

Det är av stor vikt att man har en assistent som kan hjälpa till med kommunikation för att ta till sig kunskaper som skolan lär ut. Men lika viktigt är det att assistenten finns till med kommunikationshjälp på raster och under lunchen för att man skall kunna ta till sig de sociala bitarna och lärdomarna man får i skolan. Inte minst när det gäller den mer intima omsorgen. Många behöver fysisk hjälp med toalettbesök och med att få i sig mat och dryck på ett tryggt sätt, och här är det oerhört viktigt att det inte är främmande människor eller nya människor som assisterar. Många elever med funktionsnedsättning har egna sätt att kommunicera och det krävs ofta att den som assisterar har ingående kunskaper om eleven för att kunna tolka på ett korrekt sätt. Detta är en kunskap som de personliga assistenterna har men som elevassistenterna oftast saknar. Utan en tolk i skolan är det omöjligt att lära sig eller delta i undervisning, lek och sociala koder.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)