Motion till riksdagen
2021/22:3485
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Utökade befogenheter för ordningsvakter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för att ge ordningsvakter utökade befogenheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ordningsböter för att urinera på offentlig plats och ordningsböter, såsom nedskräpning (år 2020 delades 87 böter ut i hela Sverige) eller om någon dricker på offentlig plats (vid en offentlig tillställning på offentlig plats får alkohol bara förtäras om det sker vid en servering med tillstånd har minskat) borde rimligtvis kunna utfärdas av ordnings­vakter (förordnade av polisen). Polisens resurser behöver läggas på mer allvarliga brott för att exempelvis motverka gängkriminella.

Jag anser därför att förutsättningarna för att förordnade ordningsvakter ska ges utökade befogenheter – till exempel för att kunna utfärda ordningsböter för att motverka mindre förseelser på våra gator och torg, som alkoholförtäring på allmän plats, mindre nedskräpning med exempelvis cigarettfimpar och tuggummi eller urinering på offentlig platsska utredas.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)