Motion till riksdagen
2021/22:3477
av Marléne Lund Kopparklint och Betty Malmberg (båda M)

Riktlinjer till kommuner om beredskapslager med skyddsutrustning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska ta fram riktlinjer till kommuner gällande beredskapslager av skyddsutrustning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under covid-19-krisen ställdes kommuners kapacitet gällande skyddsutrustning på sin spets. Skillnaden mellan kommunernas beredskapslager av skyddsutrustning varierade stort. Kommunernas lagerhållning av skyddsutrustning som skulle användas till bland annat vård- och omsorgspersonal skiljde sig också tidsmässigt åt, från beredskap på några veckor till några månader.

I dag finns det fortfarande inga nationella riktlinjer för hur stora kommunernas lager av skyddsutrustning bör vara utifrån olika krisscenarier, ej heller för vilken slags utrust­ning som ska finnas eller hur länge den ska räcka.

Var man än bor i Sverige ska man som kommuninvånare och sjukvårds- och om­sorgspersonal kunna känna sig trygg med att kommunen och/eller regionen har goda förutsättningar att klara av en krissituation. Som kommunledning ska man känna sig trygg med att det finns tydliga nationella riktlinjer att följa vid olika krisscenarier.

Vi anser att det naturliga vore att staten har det slutliga övergripande ansvaret för att säkerställa att det finns beredskapslager av skyddsutrustning i händelse av fredstida kriser och krig.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Betty Malmberg (M)