Motion till riksdagen
2021/22:3474
av Marléne Lund Kopparklint och Betty Malmberg (båda M)

Utred effekten av farmakologisk behandling för personer som begått sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att analysera effekten av farmakologisk behandling för personer som har begått sexualbrott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vi får inte ha lite halvt osäkra åtgärder som vi tror har god effekt som den frivilliga farmakologiska behandlingen inom Kriminalvården eller kemisk kastrering som det också ofta kallas. Det blir än mer problematiskt när vi inte vet hur många det är av de som deltar i behandlingen som fullföljer den eller hur många av dem som har begått sexualbrott.

Enligt riksdagens utredningstjänst har endast 4050 personer gått i Kriminalvårdens farmakologiska behandling sedan 2018. Utredningstjänsten kunde inte få fram om det finns vetenskapliga studier som visar att behandlingen har god effekt. Man kunde heller inte följa upp hur många som har fullföljt behandlingen, för detta följer Kriminalvården inte upp.

Av uppgifterna framgår heller inte hur många klienter som deltar i behandlingen som har dömts för sexualbrott mot barn.

Detta förefaller oacceptabelt. Vi måste ha ordning och reda de metoder som vi lutar oss mot och som vi tror har effekt när vi pratar om sexualbrottslingar som utsätter barn för brott. Samhällets skyddsnät har brustit under alltför många år när det gäller just detta. År 2020 ökade antalet anmälda sexualbrott i Sverige till 24 100 (Brå, 2021). Under 2020 anmäldes det högsta antalet våldtäkter mot barn hittills, 16 procent fler än 2019. Enligt Stiftelsen Allmänna Barnhusets senaste rapport blir 25 procent av alla barn utsatta för sexuella övergrepp. Ett av fyra barn.

Den negativa utvecklingen när det gäller utsatta barn måste stoppas. Det ska vara viktigare att skydda våra barn än att undvika att trampa en potentiell förövare på tårna. Barns rätt att inte utsättas för risker ska sättas i främsta rummet.

När det gäller farmakologisk behandling för personer som har begått sexualbrott ska det analyseras om det har god effekt och hur många deltagare som fullgjort behand­lingen.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)

Betty Malmberg (M)