Motion till riksdagen
2021/22:3473
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Säkerställ att rättsväsendet har gedigen kunskap om barns utvecklingsfaser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att kunskap om barn finns med i relevanta högskoleutbildningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kunskap om olika stadier av barns utveckling är oerhört viktigt när man i rättsprocesser har med barn att göra. Barnkunskap och barnpsykologi fokuserar på barns utveckling, inte bara den fysiska utvecklingen utan också den känslomässiga och mentala. Det handlar om barns uppfattning om sig själva inkl. omgivningen runt omkring dem. I rättsfall med barn som är brottsoffer är det oerhört viktigt att ha en förståelse för barn som mycket komplexa individer utifrån barnens motoriska, språkliga, känslomässiga, perceptiva, fysiska, kognitiva och sociala utveckling. Varje utvecklingsstadium har betydelse för varje enskilt barn med en bred marginal för variationer inom området för psykisk hälsa.

Det ska inte finnas minsta tvivel om var samhället står i frågor om brott mot barn. Menar vi allvar med att vi ska skydda barn mot vidriga brott så måste vi effektivisera metoder och skärpa påföljder och vi behöver också utreda hur följder efter avtjänat straff kan införas. Det finns dock en tid innan vi kommer dit. Det är den rättsliga processen, från det att en polisanmälan görs, till att ärendet hamnar i rätten.

Brottsofferperspektivet ska alltid sättas i främsta rummet och i synnerhet när vi talar om barn, där barnens rättigheter ska klicka in med automatik. Om man som barn blivit utsatt för ett brott är det är ett mer komplicerat rättsfall som kräver kunskap från rätts­väsendets sida.

Om man ens skulle våga göra en polisanmälan eller få hjälp med att göra en är det ett stort steg och det kan bli en lång process som innebär stora påfrestningar, inte bara för barnet utan också för dess anhöriga. Man behöver flera stabila och trygga personer att luta sig mot och barnet och dess omgivning ska kunna lita på att rättsapparaten har gedigen barnkunskap.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)