Motion till riksdagen
2021/22:3464
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Brandskydd i behovsprövade särskilda boenden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en säker och likvärdig lägstanivå bör uppnås i alla behovsprövade särskilda boenden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När det kommer till de mest sjuka och äldre är det extra viktigt att se över brandskyddet gällande bostadsbränder eftersom de är en mer utsatt grupp, i synnerhet när många av dem har begränsad rörlighet. Det brinner inte oftare hos äldre, men däremot drabbas de hårdast. Många klarar inte av att släcka eller utrymma på egen hand på grund av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Att installera släckningssystem på äldreboenden är obligatoriskt i våra nordiska grannländer Norge och Finland, och även i länder som Irland och Skottland. Den 1 januari 2012 trädde Boverkets ändrade byggregler i kraft. Där ingår krav på sprinkler på sjukhus och i särskilda boenden. Reglerna gäller dock endast vid nybyggnad och vid ändring eller ombyggnad – det finns inga krav på att installera sprinkler i redan befintliga boenden. Ett individanpassat brandskydd och automatiska släckanläggningar på behovsprövade boenden räddar inte bara liv och förebygger olyckor som är det absolut viktigaste, det är också samhällsekonomiskt viktigt. MSB konstaterar i Kostnadsnyttoanalyser – Sprinkler i särskilda boenden för äldre: Sverige ska vara ett land där alla som har ett behov av ett särskilt boende eller särskilt stöd i sitt hem har rätt till ett likvärdigt, effektivt och gott brandskydd.

Därför borde regeringen överväga att ge MSB bemyndigande att meddela före­skrifter om brandskydd i behovsprövade vård- och omsorgsboenden, ett bemyndigande som avser att omfatta boende i byggnader som används för verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)