Motion till riksdagen
2021/22:3460
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Utred vilka utsatta yrkesgrupper som behöver omfattas av anonymisering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda vilka ytterligare extra utsatta yrkesgrupper som skulle behöva anonymisering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan gällande delvis anonymisering av polisanställda bör utökas till att omfatta all personal inom den så kallade första linjen såsom polis, personal inom akutsjukvård som ambulanspersonal samt personal på akutmottagningar och utryckningspersonal inom räddningstjänsten. Dessa yrkesgrupper utsätts redan i dag för hot, trakasserier (hämn­daktioner) och försök till påverkan. Riskerna kan uppstå om man ingriper mot, be­handlar eller handlägger personer med kriminell bakgrund eller personer som befinner sig i olika svåra livssituationer, är svårt psykiskt sjuka eller är påverkade och/eller beroende av droger.

Det finns även andra yrkesområden i samhället som det är viktigt att utreda om de också bör omfattas av viss anonymisering, exempelvis viss personal inom social­tjänsten, Migrationsverket, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkrings­kassan.

Krav på namn och personnummer på tjänstelegitimation bör tas bort och inom vissa yrkeskategorier bör man också se över automatiskt skydd av bostadsadress. Det har tidigare väckts en motion kring detta riksmötet 19/21 och 20/21 men behovet av att utöka delvis anonymisering till fler yrkesgrupper än polisen kvarstår.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)