Motion till riksdagen
2021/22:3445
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Översyn av skadeståndssystemet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skadeståndssystemet till förmån för brottsoffret och inte gärningsmannen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I media uppmärksammades en gärningsman som utsatt en kvinna för kidnappning, tortyr, våldtäkt med mera. Denne fick 840 000 kr i skadestånd. Straffvärdet på brotten var 10 års fängelse, men efter straffrabatter dömdes han enbart till 4 år och 6 månaders fängelse och utvisning av hovrätten. Efter det sänkte Högsta domstolen straffet till 2 års fängelse och utvisning, då man bedömde att han var under 18 år vid tidpunkten för våld­täkterna. När den slutgiltiga domen kom hade gärningsmannen suttit frihetsberövad längre än strafftiden och monstret krävde därför skadestånd. Brottsoffret blev tilldömd ett skadestånd på 225 000 kr, men hon fick enbart 3 000 kr i skadestånd. Gärningsman­nens skadestånd är nämligen ”fredat” så att staten inte kan utmäta det.

Skadestånd ska givetvis finnas när det begås fel i en rättsstat, men som dömd brotts­ling ska det finnas gränser för hur mycket som ska utges och det måste sättas i relation till vad brottsoffret/-en får. Man behöver också pröva juridiskt hur man ska göra det möjligt att utmäta den ersättning som den dömde personen har fått, till förmån för brottsoffret.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)