Motion till riksdagen
2021/22:3442
av Marléne Lund Kopparklint (M)

Nationella direktiv om vård och behandling av sexualbrottsutsatta barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa nationella direktiv om kunskapsbaserad utbildning gällande vård och behandling för sexualbrottsutsatta människor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statistiken kring utsatta barn ser idag mörk ut och har blivit ännu mörkare i och med pandemin. Barn har rätt till en trygg uppväxt, fri från alla former av våld. I Sverige och internationellt uppskattas att ungefär 5 av 20 barn utsatts för sexuella övergrepp. I en stor nationell undersökning från år 2015, med nästan 6 000 gymnasieungdomar, hade 21 procent varit med om sexuella övergrepp. År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar angående sexualbrott mot barn under januari till oktober. Pandemiåret 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen år 2020 är nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren (Bulletin 22/12 2020). Med denna negativa utveckling är det nu viktigt att dra ut dessa frågor från skamvrån och på allvar börja prata om det för att få till en förändring. Barn ska skyddas från att utsättas för alla former av brott. Det krävs omfattande förändringar lagmässigt men också i samhället. Vi behöver fler barnrättskämpar som ser det som inte alltid syns. Vi behöver specialistkliniker som kan ge adekvat hjälp till barn och vuxna som har blivit utsatta för sexualbrott.

Argumentet att regeringen inte får detaljstyra regionerna håller inte.

Man skulle aldrig acceptera om en region beslutade sig för att inte erbjuda akutmot­tagningar eller att inte ha några ortopediska specialistmottagningar. Varför ska vi då acceptera att det inte finns specialistmottagningar för sexualbrottsutsatta i landets 21 regioner?

Barn ska inte utsättas för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Alla måste förstå de förödande konsekvenser som blir resultatet av att ett barn skräms till tystnad och tvingas bära på de mest vidriga hemligheter. När dessa barn växer upp, blir vuxna och inte har fått rätt hjälp i tid, då ökar risken för suicid, missbruk, fortsatta övergrepp, kriminalitet och psykisk ohälsa.

Denna statistik talar sitt eget språk. Den enda specialistmottagningen som finns i Sverige heter Wonsa och enligt uppgift från dem våren 2021 hade kliniken över 1 000 personer som stod i kö för att få hjälp.

Bristen på specialistkunskap i regionerna är hög. Regionerna måste erbjuda specialist­vård och behandling för sexualbrottsutsatta människor. Allt detta för att förebygga onödigt lidande, psykisk ohälsa, kriminalitet, missbruk och i allra värsta fall suicid.

 

 

Marléne Lund Kopparklint (M)