Motion till riksdagen
2021/22:344
av Amineh Kakabaveh (-)

Folkbildningen ska motverka hedersförtryck och religiös fundamentalism


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det inte ska vara möjligt för en verksamhet som särbehandlar kvinnor och inte accepterar individens sexuella frigörelse att erhålla medel från Folkbildningsrådet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett femte syfte i folkbildningen som ska bidra till att göra det möjligt för människor att utveckla jämställdhet mellan könen, individuell frihet och frigörelse från patriarkala hedersnormer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige står mitt i utmaningen att integrera betydande delar av befolkningen in i det svenska samhället. Ett av verktygen för integration är den offentligt finansierade folk­bildningen. Studieförbunden och folkhögskolan är viktiga aktörer. För att understödja folkbildningen utdelar stat, regioner och kommuner bidrag. Det här året avsattes staten närmare 5 miljarder kronor och ytterligare miljarder kopplade till statsbidragen tillkom­mer från regioner och kommuner. Folkbildningsrådet ansvarar för fördelningen och uppföljning av statsbidragen. Verksamheten styrs av statens fyra syften med folkbild­ningen:

  1. stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin
  2. bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen
  3. bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället
  4. bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Folkbildningen genomför på många områden ett enastående arbete och fyller en viktig funktion i integrationsarbetet. Men i likhet med övriga samhället står folkbildningen handfallna inför frågorna om hedersförtryck och religiös fundamentalism. Med tanke på att det i Sverige är över 100 000 personer som beräknas vara kraftigt beskurna sin indi­viduella frihet, görs alltför lite inom folkbildningen för att ta sig an dessa problem. Skälen till det är flera. Dels handlar det om beröringsskräck, men även om ideologiska ställningstaganden baserade på att understödja olika gruppers kulturella särart. Det senare kan motiveras utifrån statens fyra syften som de nu står. Det gör att det tyvärr är möjligt att med offentliga medel bedriva verksamhet som går emot grundläggande fri­hetliga värden i majoritetssamhället.

Hur kan det komma sig att en verksamhet som i sin förkunnelse inte tillåter en präst, pastor eller imam att vara kvinna eller homosexuell, kan få offentliga medel? 

Folkbildningsrådet bör följaktligen få i uppdrag att understödja framväxten av en folkbildning som tar sig an frågorna om jämställdhet, hedersförtryck och religiös funda­mentalism. Svensk folkbildning måste ha som mål att understödja individuell frigörelse, bort från kollektiva patriarkala strukturer. Dessa strukturer är ett stort samhällsproblem som ger upphov till en rad avarter som i sin förlängning understödjer gängkriminalitet och terrorism. Det är inte en slump att ledande forskare i terrorism har börjat intressera sig för vad som pågår inom ramarna för svensk folkbildning. Det ska inte vara möjligt för en verksamhet som särbehandlar kvinnor och inte accepterar individens sexuella frigörelse att erhålla medel från Folkbildningsrådet. Därför måste dagens fyra syften utökas med ett femte, nämligen individuell frigörelse. Ett femte syfte för folkbildningen kan formuleras så här:

  1. bidra till att göra det möjligt för människor att utveckla jämställdhet mellan könen, individuell frihet och frigörelse från patriarkala hedersnormer.

Med ett sådant femte syfte blir det svårare att använda folkbildningsmedel för att direkt eller indirekt motverka integrering till det svenska samhället med dess normer och vär­deringar. Det är inte acceptabelt att delar av folkbildningens medel idag går till att bygga parallella värdesystem och kulturell avgränsning från majoritetssamhället. Med ett sådant femte syfte får Folkbildningsrådet en förstärkt inriktning på en svag punkt, en inriktning som bättre går i takt med dagens utmaningar. Vilket är en förutsättning för att ge den offentligt finansierade folkbildningen fortsatt legitimitet.

 

 

Amineh Kakabaveh (-)