Motion till riksdagen
2021/22:3413
av Lorentz Tovatt (MP)

Samma krav på mopedbilar som mopeder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Euro 5-kraven även ska appliceras på mopedbilar samt att avgas- och säkerhetskraven bör harmoniseras mellan mopeder, motorcyklar och mopedbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan den 1 januari 2021 har alla mopeder och motorcyklar som sålts inom unionen varit tvungna att vara typgodkända enligt avgas- och säkerhetskraven i Euro 5, och detta krav motsvarar personbilarnas Euro 6-krav. Därmed är numera säkerhets- och utsläpps­reglerna harmoniserade mellan mopeder, motorcyklar och bilar. En fordonstyp som däremot är undantagen från dessa regler är ironiskt nog kombinationen av mopeden och bilen, det vill säga mopedbilen.

Det finns lite över 15 000 mopedbilar registrerade i Sverige och sedan 2015 har antalet mopedbilar ökat med 250 procent.

Euro NCAP och tyska bilorganisationen ADAC har genomfört flera krock- och säkerhetstester av mopedbilar och resultaten har minst sagt varit nedslående. Vid svängtester var två av tre bilar nära att välta, och krocktesterna visade även vid låga hastigheter höga risker för dödlig eller allvarlig personskada. Antalet olyckor med mopedbilar har ökat lavinartat med hela 900 procent under perioden 2010–2019, trots att antalet mopedbilar endast ökade med 240 procent under samma period. År 2019 rapporterades i snitt 10,6 olyckor per 1 000 mopedbilar, vilket är dubbelt så många olyckor som för A-traktorer (5,6 per 1 000) och mer än tre gånger fler olyckor per fordon som för personbilar (2,9 per 1 000).

Utöver att mer än var hundrade person som äger en mopedbil har varit med om en olycka, kanske ännu fler med tanke på mörkertalet, så är mopedbilen också miljövidrig. I ett test utfört av Motormännens Riksförbund visade det sig att den populäraste moped­bilsmodellen helt saknade avgasrening och orsakade 164 gånger högre partikelutsläpp och sju gånger högre kväveoxidutsläpp än den lagstadgade gränsen för personbilar.

Det är oacceptabelt att närmare en ungdom dör varje år i mopedbilsolyckor och att ett snabbt växande trafikslag som mopedbilarna kör runt fullständigt orenade från deras hälsofarliga avgaser i, och i närheten av, städer. Det är dags att ställa samma krav för mopedbilar som för mopeder; allt annat vore orimligt.

 

 

Lorentz Tovatt (MP)