Motion till riksdagen
2021/22:3411
av Rasmus Ling (MP)

Ett förändrat reseavdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en reformering av reseavdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan länge finns i Sverige en möjlighet till avdrag i deklarationen för arbetsresor. Syftet är vällovligt: att underlätta för större arbetsmarknadsregioner och möjliggöra att fysiskt ta sig till och från arbetet. Avdraget är utformat så att kostnader dras av utöver ett minimibelopp, som för 2021 är på 11 000 kr. Reseavdraget därutöver är på 18,50 kr per mil för vanlig bil, 9,50 kr för förmånsbil (utom diesel som är 6,50), 9 kr för motorcykel och 4,50 kr per mil för moped. Reseavdrag för cykel medges med ynkliga 350 kr per år.

Det finns regler om att bil endast får användas om tidsbesparingen jämfört med kollektivtrafik är två timmar per resdag. Enligt undersökningar från Skatteverket så är en stor del av avdragen som görs för pendling dock felaktiga. Hela 40 %, eller 2,4 miljarder, uppges vara felaktiga avdrag.

En utredning (SOU 2019:36) har genomförts och föreslagit förändringar gällande reseavdraget. Syftet är att förenkla, minska möjligheten till felaktiga avdrag och inte subventionera arbetsresor med bil i storstadsområden där möjligheten att resa med kollektivtrafik är god. Utredningen har dock ännu inte lett till några förslag från regeringen.

Det finns goda skäl att lägga fram förslag på ett förändrat reseavdrag. Kollektivtrafik bör i högre utsträckning gynnas. Storstadsområden bör gynnas mindre än idag, och rikta in sig på de områden där alternativ till bilen inte finns. Systemet bör även i ökad utsträckning gynna de som pendlar med cykel. Vidare bör man nu ta in parametern att fler arbetar hemifrån och inte har behov av att åka fysiskt till arbetet varje dag.

 

 

Rasmus Ling (MP)