Motion till riksdagen
2021/22:3384
av Allan Widman m.fl. (L)

Bidrag till Soldathemmen


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Svenska Soldathemsförbundet bör få bidrag för det stöd som ges till värnpliktiga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska Soldathemsförbundet är en ideell organisation som erbjuder stöd till soldater, veteraner och deras anhöriga. Många är de soldater som besökt soldathemmen sedan verksamheten startade 1876. Sammanlagt har det funnits över 100 olika soldathem genom åren. Idag driver Svenska Soldathemsförbundet total 19 olika soldathem runt om i landet. Verksamhetens betydelse för värnpliktiga, utlandsveteraner och deras anhöriga kan knappast överskattas.

Med stöd i förordning har Försvarsmakten möjlighet att avtala om bidrag till Soldathemsförbundet mot att det utför stöd till utlandsveteraner och deras anhöriga. Någon motsvarande möjlighet finns dock inte när det gäller den verksamhet som soldathemmen bedriver till stöd för värnpliktiga, vilket med snabbt ökande värnplikts­volymer får en allt större omfattning.

Regeringen behöver snabbt agera för en ordning som medger Försvarsmakten att också avtala med Svenska Soldathemsförbundet om bidrag till det stöd som ges till värnpliktiga.

 

 

Allan Widman (L)

 

Johan Pehrson (L)

Lina Nordquist (L)

Christer Nylander (L)

Maria Nilsson (L)

Gulan Avci (L)

Mats Persson (L)