Motion till riksdagen
2021/22:3373
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Lars Püss (båda M)

Bromma flygplats i Swedavias basutbud


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Bromma flygplats ska ingå i Swedavias basutbud fram till dess att Arlanda byggs ut, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Idag saknar Arlanda den kapacitet som behövs för att ta emot det för Sverige viktiga affärsflyget som flyger till svenska destinationer och binder samman det svenska näringslivet. Under de högintensiva rusningstiderna morgon och eftermiddag när flest start och landningar sker finns inte tillräcklig kapacitet på Arlanda. Kapaciteten för logistik av passagerare och bagagehantering är inte tillräcklig och dessutom mycket tidskrävande för både personal och passagerare. Restiden till och från Stockholms centrum måste inkluderas i den totala restiden och idag är det både tidskrävande och dyrt att ta sig till och från Arlanda. En tid som de flesta affärsresenärer inte har.

Bromma flygplats är en utpräglad citynära flygplats som är enkel att ta sig till och från. Den är anpassad för mindre plan och snabba avgångar. Bromma kommer kunna spela en viktig roll för den viktiga klimatomställningen när fossilfria flyg startar kommersiellt i Sverige. En framtid som kommer allt närmare när flygbolag redan nu börjat annonsera sin avsikt att köpa in nya klimatsmarta elflygplan. Situationen på Arlanda är inte helt ultimat för affärsflyget och innan frågan om Arlandas framtid är beslutad är en förtida nedrustning av Bromma flygplats oansvarig.

Bromma flygplats är inte en Stockholmsfråga, Bromma flygplats är hela Sveriges flygplats och ett nav som knyter samman Sverige. Bromma flygplats behövs för ett växande näringsliv i hela Sverige. För Ronneby, Ängelholm och Halmstad spelar det stor roll för det lokala näringslivet i både kommun och regioner.

Infrastruktur är dyrt att planera och bygga och staten har ett ansvar för medborgarnas skattepengar. Att lägga ner befintlig infrastruktur som redan nu behövs och kanske än mer i framtiden är oansvarigt. Avtalet om Bromma flygplats kan därför inte rivas upp idag genom snabba populistiska nycker utan en bred och stark förankring i riksdagen för framtiden.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Lars Püss (M)