Motion till riksdagen
2021/22:3347
av Sten Bergheden (M)

Stoppa hotet mot våra småskaliga vattenkraftverk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omgående se över alla processer eller beslut som leder till att småskalig vattenkraft hotas att stängas ned eller rivas ut och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots riksdagsbeslut om att man ska ta särskild hänsyn till de småskaliga vattenkraft­verken så går både processer och beslut vidare, vilket innebär att den småskaliga vatten­kraften är hotad i Sverige.

Sverige kommer att behöva dubbelt så mycket el om ca 20 år, vilket gör att vi måste öka elproduktionen i Sverige. Det innebär att Sverige måste jobba aktivt med att både behålla och bygga ut sin elproduktion. Att i det läget låta våra myndigheter och verk fortsätta arbetet med att lägga ner eller riva ut fungerande småskalig vattenkraft är oerhört kontraproduktivt och måste omedelbart stoppas.

I andra EU-länder jobbar man med att ta vara på småskalig vattenkraft inte minst för att minska sårbarheten vid avspärrningar, driftstörningar på de stora kraftverken, sabotage eller annat som kan göra att elkraftsproduktionen störs. Att ha både stora och mindre elkraftverk gör att vi inte lägger alla äggen i samma korg utan sprider riskerna.

De småskaliga vattenkraftverken har levererat kraft under lång tid, de var mycket viktiga när Sverige skulle industrialiseras och de drev sågverk, kvarnar m.m.

Våra småskaliga vattenkraftverk är inte bara elproducenter, utan de står för ett viktigt kulturarv som är värt att försvara och bevara inför framtiden. Då kan det inte tillåtas att myndigheter och statliga verk idag fortsätter med dessa processer och riskerar att riva ut den småskaliga vattenkraften.

 

 

Sten Bergheden (M)